داستان هایی از هندوستان برای کودکان ایران

داستان هایی از هندوستان برای کودکان ایران

لباس دونی: مجموعه داستان های افسانه های شیرین و پندآموز از هندوستان که اخیرا از جانب از سوی موسسه نشر و تحقیقات ذکر به چاپ رسیده، داستان هایی از هندوستان را برای کودکان ایرانی روایت می کند.


به گزارش لباس دونی به نقل از ایرنا، افسانه های شیرین و پندآموز از هندوستان که اخیرا در هشت جلد با عنوان هشت نهر به روایت مژگان شیخی و از جانب موسسه نشر و تحقیقات ذکر به چاپ رسیده، مجموعه ای داستان هایی از کتاب دریای اسمار (دریای افسانه ها) است.
این هشت مجلد که برای رده سنی کودک و نوجوانان تنظیم شده است از دل قصه های هندی از دریای اسمار می آید.
مردم هند از گذشته های دور، ذوق قصه گویی داشتند و به شکل زیبا و پررمزورازی مقصودشان را در قصه ها و شعرها بیان می کردند. کتاب کَتاسَرِت یا دریای اسمار به مفهوم دریای افسانه هاست. این کتاب همان گونه که از اسمش پیداست افسانه های شیرین و پندآموزی از هندوستان دارد.
در مقدمه این کتاب به یک اثر داستانی بزرگ به نام برهت کتا اشاره شده است. اثری که آنرا در ردیف دو اثر مشهور هندوان یعنی مهابارات و راماین به شمار آورده اند.
از این اثر بعنوان گنج گران مایه ای ادبی نام می برند. می گویند برهت کتا، هفت صد هزار قطعه است که به احتمال زیاد توسط گنادیه، در قرن سوم یا چهارم میلادی سروده شد.
اکنون از این اثر بزرگ هنری، سه خلاصه به زبان سانسکریت وجود دارد. در هرکدام بخش هایی از کتاب خلاصه شده است. یکی از آن کتاب ها، کتاسرت ساگر یا همان دریای اسمار است.
این کتاب، نخستین بار در قرن نهم، به دستور پادشاه کشمیر، سلطان زین العابدین به زبان فارسی آمیخته به عربی به نثر نوشته شد. سپس در زمان اکبرشاه، به دستور او، خالقداد عباسی آنرا به زبان فارسی قدیم درآورد.
سازمان یونسکو و همینطور مرکز فرهنگی سازمان ملل متحد، این کتاب را درمجموعه آثار بزرگ و مهم جهان به شمار آورده اند.
دریای اسمار داری نه فصل است. در ترجمه فارسی خالقداد عباسی این تقسیم بندی ها با عنوان های نهر و موج آمده است که ترجمه لنبک و ترنگ است.
در سال ۱۹۹۷ میلادی، از سوی دانشگاه اسلامی علگیره و با همکاری مرکز تحقیقات فارسی رایزنی فرهنگی ایران در هند، این کتاب به چاپ رسید.
این کتاب ها با عنایت به زیبایی و بکر بودن افسانه و در دسترس نبودن کتاب (نسخه ای که از آن وجود دارد با متنی سنگین و در بعضی موارد پیچیده است که در هندوستان به چاپ رسیده)، برای رده سنی کودک و نوجوان بازآفرینی شده اند و اسم شخصیت ها و شهرها مطابق با کتاب آمده و بازآفرینی آن، با عنایت به این گروه سنی انجام شده است.
ازآنجایی که بازآفرینی دریای اسمار برای گروه سنی کودک انجام شده است داستان هایی انتخاب شده اند که مناسب این گروه سنی باشد.
بنابراین تعداد نهرها و موج ها با کتاب اصلی یکی نیست. در این کتاب ها انتخاب کلمه نهر و موج به مفهوم بخش و داستان و به منظور همخوانی با کتاب اصلی است.
افسانه های شیرین و پندآموز از هندوستان در هشت مجلد با عنوان هشت نهر: نهر اول: پسر شیرسوار و نُه افسانه دیگر از دریای اسمار؛ نهر دوم: جادوگری در غار و نُه افسانه دیگر از دریای اسمار؛ نهر سوم: دختری در صندوق و نُه افسانه دیگر از دریای اسمار؛ نهر چهارم: سیمرغ و پادشاه مارها و نُه افسانه دیگر از دریای اسمار؛ نهر پنجم: پسری که دیو شد و نُه افسانه دیگر از دریای اسمار؛ نهر ششم: ماری زیرخاکستر و نُه افسانه دیگر از دریای اسمار؛ نهر هفتم: مجسمهٔ جادویی و نُه افسانه دیگر از دریای اسمار؛ نهر هشتم: ترنجی پر از جواهر و نُه افسانه دیگر از دریای اسمار تدوین شده است.
نهر اول در ۱۰ موج، نهر دوم در ۹ موج، نهر سوم در ۹ موج، نهر چهارم در ۶ موج، نهر پنجم در ۷ موج، نهر ششم در ۱۰ موج، نهر هفتم در ۷ موج و نهر هشتم در ۹ موج تنظیم شده اند؛ این هشت مجلد در مجموع ۶۷ موج یا داستان را در برمی گیرند.
در موج سی و نهم (از نهر پنجم) با عنوان «فیل و داماد ترسو» آمده است:
روزی روزگاری عروسی در کجاوه ای نشسته بود و از جنگلی می گذشت. شوهرش و جمعیت زیادی دور او را گرفته بودند، می گفتند و می خندیدند و شادی کنان می رفتند.
ناگهان صدای بلندی به گوش رسید؛ فیلی وحشی از بین درخت ها دوید و به طرف کجاوه عروس و جمعیت رفت. همه از ترس، فریادی کشیدند و هرکدام با پریشانی به طرفی دویدند. رهگذری ازآنجا می گذشت واین چیزها را دید. دلش به حال عروس سوخت که در کجاوه تنها مانده بود و راه به جایی نداشت. با خود اظهار داشت:
«باید کاری کنم!»
پس فریادی کشید و به طرف فیل حمله برد.
فیل وحشی از عروس و کجاوه او دست برداشت و به طرف مرد حمله کرد. مرد رهگذر به عمد دوید و از جلوی فیل دور شد تا فیل از عروس بگذرد و به دنبال مرد برود. مرد، شاخه پربرگ درختی را گرفت و بعد هم به شاخه دیگری آویخت. شاخه ها را یکی یکی می گرفت و می رفت. فیل خشمگین، اول شاخه پربرگ را در هم شکست و ریزریز کرد و مدتی با آن مشغول بود. بعد به میان درختان دوید و رفت.
مرد رهگذر وقتی از دورشدن فیل مطمئن شد، از لابه لای درختان برگشت. نزد عروس رفت و اظهار داشت: «خداراشکر که خلاص شدیم!».
عروس هم به خاطر نجات جانش از مرد تشکر کرد. او شرمسار و غمگین بود که در چنین موقعی شوهرش به دادش نرسید و او را با فیل تنها گذاشت.
در این موقع داماد و بقیه از این طرف و آن طرف بیرون آمدند. عروس با بغض اظهار داشت: «تو چه شوهری هستی که در هنگام خطر تنهایم گذاشتی و رفتی! خوب شد که انقدر زود توانستم تو را بشناسم».
داماد و بقیه با شرمندگی سرشان را پایین انداختند. عروس اظهار داشت: «دیگر مرا با تو کاری نیست!»
رهگذر به راه خود رفت و آنها به راه خودشان (ص.۲۳ و ۲۴).
افسانه های شیرین و پندآموز از هندوستان در هشت جلد با عنوان هشت نهر به روایت مژگان شیخی اخیرا از جانب موسسه نشر و تحقیقات ذکر به چاپ رسیده است؛ هرکدام از هشت مجلد در ۴۸ صفحه و شمارگان هزار نسخه روانه بازار کتاب شده است.


منبع:

1400/06/01
08:39:11
5.0 / 5
869
تگهای خبر: زیبایی , هنر
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۹ بعلاوه ۱
لباس دونی