نیازمند نگاهی جامع و نظام مند به حوزه فرهنگ هستیم

نیازمند نگاهی جامع و نظام مند به حوزه فرهنگ هستیم

به گزارش لباس دونی برپایه اهمیت راهبردی فرهنگ در سیر فرآیند تکوینی تمدنی، از جامعه پردازی و دولت سازی تا نقش آن در تمدن سازی، لزوم این مساله تبیین می شود که بیشتر از گذشته نیازمند نگاهی جامع و نظام مند به حوزه فرهنگ هستیم.


به گزارش لباس دونی به نقل از خبرگزاری ایرنا درصورتیکه فرهنگ را زیربنای توسعه هر جامعه ای بدانیم و نهادهای فرهنگی را متولی بازتولید و بازتوزیع نمادها و ارزش های آن جامعه در نظر بگیریم، آن گاه اهمیت راهبردی فرهنگ و سیاست فرهنگی بیشتر از پیش هویدا می شود.
اهمیت فرهنگ و سیاست فرهنگی زمانی دوچندان می شود که به هم پیوندی آن با ریشه های رخداد انقلاب اسلامی ایران توجه نماییم. بر مبنای رویکرد هستی شناسی فرهنگی نسبت به پدیده انقلاب، اساسأ انقلاب ایران انقلابی فرهنگ بنیاد است که تمامی سازه های ارزشی و نظام هنجاری قبل از خویش را منسوخ ساخت و ترتیبات نهادی نوینی بر پایه فرهنگ و سنت اسلامی - ایرانی با قرائتی شیعی بازسازی کرد.
بر اساس اهمیت راهبردی فرهنگ در سیر فرآیند تکوینی تمدنی، از جامعه پردازی و دولت سازی و تا نقش آن در تمدن سازی، لزوم این مساله تبیین می شود که بیشتر از گذشته نیازمند نگاهی جامع و نظام مند به حوزه فرهنگ هستیم.
در کنار اهمیت راهبردی سیاست های فرهنگی و هم تدوین نقشه راه جامع برای نیل به مطلوبیت های نظام سیاسی، نقش عامل انسانی و هم ساختارهای فرهنگی بعنوان کارگزاران حوزه فرهنگ، هم حائز اهمیت فراوان است. بر این اساس، متولیان امر فرهنگ شامل ساختارها و هم کارگزاران انسانی نقش قابل توجهی در تحقق این مطلوبیت ها ایفا می نمایند.


هر چند نهادهای فرهنگی از حیث حوزه مأموریت و هم ساختار و وابستگی های نهادی گرفتار نوعی تکثرگرایی هستند که در محل خود نیازمند بررسی صدمه شناسانه است، با این وجود، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بعنوان اصلی ترین نهاد متولی امر فرهنگ و سیاستگذاری فرهنگی در کشور، مهم ترین نهاد حاکمیتی در حوزه فرهنگ جامعه ایرانی تلقی می شود که کنش و سیاست گذاری های آن در کانون توجهات جمعی قرار دارد.
آنچه در مورد سیاست های فرهنگی دولت سیزدهم انتظار می رود، توجه مبنایی به امر فرهنگ در سیاستگذاری های سطح کلان و اتخاذ نگاهی زیربنایی به مقوله فرهنگ است.
امید می رود متولیان جدید امر فرهنگ، با نگاهی صدمه شناسانه، مبتنی بر حقیقت های مشاهده پذیر و هم با عنایت به تمنیات و مطلوبیت های نظام سیاسی و در تناسب با ظرفیت ها و مقدورات ملی، اقدام لازم برای اهمیت گذاری به فرهنگ و ارج نهادن به مولفه های فرهنگ ساز در جامعه را در تلاشی مضاعف پیگیری نمایند تا زمینه لازم برای ارتقای سطح فرهنگ عمومی و هم افزایش نفوذ سیاست های فرهنگی در ترسیم راهبردهای کلان توسعه ملی فراهم گردد.
استادیار گروه اندیشه سیاسی در اسلام پژوهشکده امام خمینی(ره) و انقلاب اسلامی


منبع:

1400/08/20
17:10:38
5.0 / 5
490
تگهای خبر: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۷ بعلاوه ۳
لباس دونی