جوانك هنوز بر تخت پادشاهی اش می تازد

جوانك هنوز بر تخت پادشاهی اش می تازد

به گزارش لباس دونی کرونا و تعطیلی هایش راه را برای برخی افراد باز کرد، راهی که سرانجامش نه به پولدار شدن بلکه این روزها بیشتر به تخریب محوطه های باستانی منجر شده است؛ از جوانکی که خویش را در فضای مجازی نخبه ی دیرینه شناسی معرفی کرده و کارش به جایی رسیده که باستان شناسان معترض به فعالیتهای غیرقانونی اش را تهدید می کند تا افرادی که در صفحه های اینستاگرامی خود فلزیاب و انواع روش های کشف گنج را تبلیغ می کنند!


به گزارش لباس دونی به نقل از ایسنا، می خواهند راه صد ساله را یک شبه بروند اما بیشتر اشتباه می کنند تا پیدا کردن مسیری که قاعده و قانونِ بازار کار را داشته باشد، شاهدش هم همان کسانی که دار و ندارشان را به پای قول و قرارهای آن جوانک و صفحه های اینستاگرامی به باد می دهند و دست آخر دنبال پولشان در ناکجا آباد می دوند!
سرعت کار در فضای مجازی و به خصوص در اینستاگرام آن قدر بالا رفته که حالا باید گفت تا همین مدتی قبل همه دل نگرانی ها به تبلیغ و فروش فلزیاب و سایت هایی فعال دراین زمینه ختم می شد، به فعالیت کسانی که کاغذهای مچاله و قدیمی به نام نقشه گنج می فروختند و دل شان خوش بود به چگونگی یافتن گنج در فضای مجازی؛ آن هم در شرایطی که یکی از مهم ترین دغدغه های باستان شناسان و فعالانِ میراثی تخریب محوطه های تاریخی با کنلگِ همین قاچاقچیان بود.
ولی اکنون چند ماهی است که کرونا کار و کاسبی کسانی را سکه کرده که نه تنها گردهمایی برای داوطلبان حفاری های غیرمجاز برگزار می کنند، بلکه با باز کردن صفحه های فیک و برچسب زدن به مخالفان شان که کارشان حفاظت از میراث فرهنگی کشور است، نفس کش می طلبند و یگان میراث فرهنگی مانده و حرف هایی که یک مرتبه می گوید گردانندگان این صفحه را دستگیر کرده و هنوز ۲۴ ساعت نگذشته همان افراد در ویدئوی زنده خویش را مبرا از هر چیز می دانند و قانون را پشتِ تخریبِ محوطه های باستانی شان و این روند همچنان ادامه دارد‍!
هر چند با اعتراض اولیه، یگان حفاظت میراث فرهنگی وارد شد و خبرهایی از اقدامات شان را منتشر کرد، اما همه چیز گواه بر بی نتیجه ماندن این اقدامات است. تا همین دو سه هفته گذشته که این دفعه گردانندگان صفحه هایی که به سادگی راه های تخریب محوطه های باستانی را به همه آموزش می دهند، نه تنها صفحه هایی فیک (تقلبی) از باستان شناسان معترض به این اقدامات درست کردند بلکه با تهدیدِ آنها، راه را برای کارشان بازتر کردند.
در کنار همه این اعتراضات و رفتارها و وظیفه ای که متولیان میراث فرهنگی برای پیشگیری از این نوع اقدامات بر عهده داشتند؛ انجمن علمی دیرینه شناسی ایران اوایل دیماه در دو نامه جداگانه به محمد حسن طالبیان – معاون میراث فرهنگی وزارتخانه میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی – و عبدالعلی علی عسگری – رئیس سازمان صدا و سیما – درخواست نمودند تا از تولید و پخش آگهی ها و برنامه های تلویزیونی که از دید محتوا، ماهیتی مخرب برای میراث فرهنگی دارد و همینطور چهره ی نادرستی از دیرینه شناسی و باستان شناسان عرضه می کند، جلوگیری نمایند.

از برنامه های کارشناسی نشده با محتوای تخریب آثار تاریخی جلوگیری کنید
در بخشی از نامه ی انجمن علمی دیرینه شناسی ایران که به امضای محمداسماعیل اسماعیلی جلودار - رئیس انجمن علمی باستان­شناسی ایران - خطاب به رئیس سازمان صدا و سیما نوشته شده، آمده است: «به تازگی شاهد پخش برخی آگهی­ های تبلیغاتی و برنامه­ های تلویزیونی هستیم که به صورت غیرمستقیم یا مستقیم به تبلیغ و عادی­ سازی استفاده از گنج­ یاب اقدام می­ نمایند. آگهی تبلیغاتی جدید ایرانسل و بعضی از برنامه­ های تلویزیونی شبکه­ های پویا و نهال از آن جمله است. باآنکه هدف سازندگانِ این آگهی­ ها یا برنامه­ ها اشاعه گنج­ یابی نیست، اما محتوای آنها به گونه­ ای طراحی شده است که نخست نشانگر عدم آگاهی سازندگان نسبت به اهداف علم باستان­شناسی است.
دوم اینکه؛ تصویری غیرواقعی را از دانش باستان­ شناسی عرضه می­ کند. در این نگاه تعریف باستان­ شناسی به مفهوم «گنج­ یابی و عتیقه­ یابی با دستگاه های گنج­ یاب و فلزیاب» و «خرید و فروش آثار عتیقه» تنزل یافته است و سوم هم مخاطب را به استفاده از روش­ های غیرقانونی برای کشف آثار تاریخی ترغیب می­ نمایند و در بخش چهارم هم زمینه را برای تخریب ناآگاهانه و جاهلانه محوطه­ ها و آثار باستانی کشور فراهم می­ کنند. این در حالی­ است که باستان­ شناسی بعنوان علم شناخت جوامع گذشته بر پایه بقایای مادی و ملموس، از دهه­ های گذشته جایگاه مهمی در دانشگاه­ های جهان و سایر مجامع آکادمیک داشته و دستگاه­ های به اصطلاح گنج ­یاب با اهداف گنج­ یابی هیچ جایگاهی در دانش باستان­ شناسی ندارند.
با توجه به اهمیت حفظ میراث گذشتگان و پیشگیری از تعرض به محوطه­ ها و آثار باستانی، انجمن علمی باستان­ شناسی ایران بعنوان یکی از انجمن­ های علمی مصوب در وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و برترین نهاد علمی و قانونی باستان­ شناسی کشور، به نمایندگی از همه باستان ­شناسان ایران که دغدغه حفظ آثار تاریخی و مطالعه علمی آنها را دارند، خواهان پیشگیری از تولید و پخش چنین برنامه ­های کارشناسی­ نشده ­ای است که از نظر محتوای، ماهیتی مخرب برای میراث فرهنگی داشته و به شکلی تبدیل به تبلیغی مسموم و غیرمستقیم برای هجوم افراد ناآگاه به محوطه­ های باستانی شده است و چهره نادرستی را از باستان­ شناسی عرضه می ­کنند.»

اذهان عمومی را منحرف کرده و میراث فرهنگی را تهدید می کند
همینطور در بخشی از نامه ی این انجمن خطاب به معاون میراث فرهنگی وزارتخانه میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی آمده است: «متأسفانه بعضی از افراد سودجو و فرصت طلب، از شرایط اقتصادی نامطلوب کشور سوء بهره برده و با هزاران حیله و فریب مشغول کلاهبرداری از آن دسته از شهروندنماهایی هستند که آگاهی چندانی نسبت به اهمیت و ماهیت میراث فرهنگی، بخصوص محوطه ها و تپه های باستانی، ندارند...
از طرف دیگر مشکلی بس جدی ­تر که با توسعه ی فضای مجازی و افزایش حضور شهروندان در این فضاها شکل گرفته است؛ به گونه ­ای که تبلیغات نادرست در فضای مجازی سبب شده تا این دفعه تهدیدی بس خطرناک تر و سهمگین تر متوجه میراث فرهنگی بی نظیر کشور و بخصوص محوطه ها و تپه های باستانی آن شود...
چند ماه قبل از این، انتشار خبر به راه افتادن گروهی از افراد سودجو و غفلت زده در بیابان های اصفهان جهت گنج یابی، سبب درد و رنجی عظیم در نزد میراثیان و فرهنگ دوستان مملکت شده بود که با هوشیاری و گوشزد کردن این واقعه و اعلام آن به مراجع ذیصلاح، عاملان و آمران آن به قوه ی قضاییه معرفی و برخوردهای قانونی نسبت به ایشان صورت گرفت. اما متأسفانه اخیرا همان فردی که مسئول راه اندازی برنامه ی اصفهان بود، بار دیگر در فضای مجازی در حال فعالیت و انحراف اذهان عمومی نسبت به ماهیت و اهمیت میراث ملی و فرهنگی کشور و محوطه های باستانی است، به نحوی که در بعضی از برنامه های زنده ی وی در فضای مجازی (اینستاگرام) نزدیک به ۲۰ هزار تن شرکت کرده اند.
متأسفانه ایشان (نام فرد مذکور... ) با نام بردن از بعضی از بزرگان دیرینه شناسی ایران و هم با ادعای جعلی در خصوص عتیقه شناس بودن! در حال انحراف اذهان عمومی و نابودی میراث ملی و فرهنگی این مملکت که ارزشی فرازمانی و فرامکانی داشته، است.
بایست توجه داشت تهدید این میراث، تهدید هویت اصیل ایرانی-اسلامی ساکنان این سرزمین است؛ چونکه ملتی که برگه های هویت و شناسنامه های کهنشان، این چنین توسط عده ای بی مایه و بی پایه به بازیچه گرفته شود، نه تنها مورد سرزنش و ملامت آیندگان قرار خواهند گرفت، بلکه در مواجهه با کوچک ترین کشمکش های هویتی که قطع یقین در آینده پیش خواهدآمد، چاره ای جز واگذاردن قافیه به رقبایی که هر روز بیشتر و بیشتر می شوند، نخواهد داشت.»
با وجود همه ی این نامه نگاری ها و حتی گذشتِ بیشتر از ۲۰ روز از رسیدن این دو درخواست و در واقع اخطار آخر به دفتر دو مسوول فرهنگیِ کشور، به نقل از متولیان انجمن علمی دیرینه شناسی ایران، هنوز هیچ توضیح یا پاسخی به این انجمن در قبال نامه های انتشار یافته، دریافت نکرده اند.



1399/10/30
00:04:23
0.0 / 5
1363
تگهای خبر: آموزش , خرید , دستگاه , صنایع دستی
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۳ بعلاوه ۳
لباس دونی