در گفت وگو با لباس دونی اعلام شد

روزهای بلند درخانه ماندن را با نگاه به آسمان پرخبر آذرماه كوتاه كنید

روزهای بلند درخانه ماندن را با نگاه به آسمان پرخبر آذرماه كوتاه كنید

به گزارش لباس دونی در حالیكه كشور در شرایط اعمال محدودیت ها برای كاهش شیوع بیماری كووید ۱۹ است، آسمان آذرماه ماجراهای جالبی را برای ناظران زمینی تدارك دیده، به گونه‎ای كه علاوه بر وقوع خورشیدگرفتگی، ماه گرفتگی و بارش شهابی، زمینیان باید خویش را برای میزبانی از بلندترین شب سال آماده كنند.


به گزارش لباس دونی به نقل از ایسنا، بررسی رویدادهای نجومی آذرماه نشان میدهد که در ماه جاری علاوه بر رخداد رویدادهای نجومی، ۵ پدیده نجومی در این ماه باعث شده که ناظران زمینی از رصد آنها غافل نشوند که شامل ماه گرفتگی، خورشید گرفتگی، انقلاب زمستانی، شب یلدا و نزدیک شدن دو سیاره "برجیس" و "کیوان" است.
مهندس مسعود عتیقی، مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران در گفتگو با ایسنا با اعلان اینکه صبح روز یکشنبه، ۲ آذر، کره ماه به وضعیت تربیع اول رسیده است، اضافه کرد: اَهله یا فازهای ماه به سبب گردش ماه به دور زمین و تغییر زاویه ماه نسبت به زمین و خورشید است.
وی با اعلان اینکه در ساعت ۲۳ و ۱۵ دقیقه شامگاه چهارشنبه ۵ آذرماه جاری سیاره سرخ "بهرام" (مریخ) ۴.۹ درجه شمال ماه قرار دارد، اظهار نمود: علاوه بر آن در ساعت ۳ و ۵۹ دقیقه صبح روز جمعه ۷ آذرماه جاری ماه در اوج زمینی قرار گرفته و ۴۰۵ هزار و ۸۹۱ کیلومتر با زمین فاصله خواهد داشت. لازم به توضیح است که مدار سیارات و اجرام منظومه خورشیدی بر مبنای قانون اول کپلر بیضی نزدیک به دایره است و بر این اساس اجرام آسمانی همچون ماه دارای اوج و حضیض (کمترین) زمینی است.
عتیقی افزود: در ساعت ۱۳ روز دوشنبه ۱۰ آذرماه، ماه کامل خواهد شد و در این شب، به صورت ماه بدر در آسمان دیده می شود. علاوه بر آن در ساعت ۱۳ و ۱۳ دقیقه همین روز اوج ماه گرفتگی نیمسایه خواهد بود که این گرفت در قاره های امریکا، استرالیا و شرق آسیا در وضعیت شب رخ خواهد داد.
به قول وی از آنجایی که ماه گرفتگی نیمسایه (خسوف غیر مرئی) است، با چشم انسان تغییر نورانیت ماه چندان قابل تشخیص نیست.
مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران افزود: همینطور در ساعت ۱۶ و ۳۷ دقیقه دوشنبه ۱۰ آذر ستاره دِبران (چشم گاو) در صورت فلکی گاو، ۴.۶ درجه جنوب ماه کامل قرار می گیرد و شامگاه همین روز بعد از ساعت ۱۷ از افق شرق همراه با ماه طلوع خواهدنمود.
وی با اعلان اینکه در ساعت ۱۱ و ۱۶ دقیقه روز سه شنبه ۱۱ آذر، ماه در گره صعودی است، تصریح کرد: ماه در گردش به دور زمین در دو نقطه مدار زمین را قطع می کند و به آن عِقده یا گره می گویند که یکی از این گره ها صعودی و دیگری نزولی است.
عتیقی، با تاکید بر اینکه در گره صعودی ماه برای دو هفته بالاتر از مدار زمین قرار خواهد داشت، اظهار نمود: ساعت ۴ و ۵۴ دقیقه صبح جمعه ۱۴ آذرماه ستاره پولوکس که از ستارگان شاخص صورت فلکی "دوپیکر" (جوزا) است، ۳.۸ درجه شمال ماه خواهد بود و در افق غربی آسمان بالاتر از صورت فلکی "شکارچی" با چشم قابل مشاهده می باشد.
مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران افزود: ساعت ۴ و ۴۰ دقیقه صبح شنبه، ۱۵ آذر خوشه کندوی عسل ۲.۴ درجه جنوب ماه است. این خوشه یک خوشه باز ستاره ای در زمینه صورت فلکی "خرچنگ" (سرطان) از صورت های فلکی منطقه البروج است.
وی با اعلان اینکه در ساعت ۱۹ و ۵۸ دقیقه شامگاه یکشنبه ۱۶ آذرماه جاری ستاره "دل شیر" (قلب الاسد) ۴.۸ درجه جنوب ماه قرار دارد، اظهار نمود: در ساعت ۲۳ همین شب، ماه به همراه این ستاره از افق شرق طلوع خواهند کرد.
این فعال حوزه نجوم آماتوری افزود: ساعت ۴ و ۷ دقیقه صبح سه شنبه ۱۸ آذر، کره ماه به تربیع آخر خواهد رسید و ۱۰ دقیقه صبح یکشنبه ۲۳ آذرماه جاری ستاره "ناهید"فقط ۸ دهم درجه جنوب ماه قرار دارد و در بعضی از نقاط زمین اختفا و یا پنهان شدن جرم دورتر در پشت جرم آسمانی نزدیک رخ می دهد؛ هر چند که زمان طلوع سیاره ناهید بعد از ساعت ۵ صبح است.
عتیقی، زمان رسیدن ماه به حضیض زمینی (کمترین فاصله ماه با زمین) را در ساعت ۱۲ دقیقه صبح روز یکشنبه ۲۳ آذرماه جاری دانست و اظهار داشت: در این پدیده ماه ۳۶۱ هزار و ۷۷۷ کیلومتر با زمین فاصله خوهد داشت.
وی از اوج بارش جوزایی (دوپیکری) در ساعت ۴ و ۳۰ دقیقه صبح روز دوشنبه ۲۴ آذر اطلاع داد و تصریح کرد: خوشبختانه در این شب بدون حضور نور ماه با یک بارش زیبای شهابی مواجه هستیم. ZHR (میزان بارش ساعتی سرسویی) این بارش تا ۱۲۰ شهاب در ساعت پیش بینی شده است.
به قول این محقق حوزه نجوم آماتوری، عامل این بارش قدری عجیب و به جای یک دنباله دار که بعنوان عامل بارش های شهابی متداول می باشد، عامل بارش دوپیکری سیارک "فیتون ۳۲۰۰" معرفی شده است.
مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران، با تاکید بر اینکه در ساعت ۱۴ و ۳۳ دقیقه دوشنبه ۲۴ آذر، کره ماه به گره نزولی خواهد رسید، اضافه کرد: در ساعت ۱۹ و ۴۳ دقیقه همین روز هم زمان اوج خورشید گرفتگی کلی است که در امریکای جنوبی قابل مشاهده خواهد بود.
عتیقی با اعلان اینکه در ساعت ۱۹ و ۴۷ دقیقه دوشنبه ۲۴ آذر، ماه، نو می شود، اضافه کرد: ساعت ۷ و ۵۸ دقیقه بامداد پنج شنبه ۲۷ آذرماه جاری هم سیاره غول پیکر "برجیس" ۲.۹ درجه شمال ماه قرار خواهد داشت و در ساعت ۸ و ۵۵ دقیقه بامداد همین روز سیاره "کیوان" (زحل) ۳.۱ درجه شمال ماه است و باتوجه به وضعیت نور روز و عدم حضور این اجرام در آسمان، شامگاه پنج شنبه ۲۷ آذرماه فرصت خوبی برای مشاهده همنشینی سیاره های "برجیس" و "کیوان"با هلال زیبای شامگاهی است که سوژه جالبی هم برای عکاسان نجومی می تواند باشد.
وی افزود: ساعت ۶ و ۳۰ دقیقه بامداد یکشنبه ۳۰ آذر سیاره "تیر" در مقارنه خارجی قرار می گیرند. سیارات تیر و ناهید که از زمین به خورشید نزدیکتر هستند، دارای ۲ وضعیت مداری مقارنه داخلی و خارجی بوده که در مقارنه خارجی، خورشید میان زمین و سیاره تیر قرار می گیرد.
مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران با اشاره به دو رویداد جذاب همزمان در آذرماه، اظهار داشت: شب یلدای ۹۹ یعنی شبانگاه یکشنبه ۳۰ آذر، خاص ترین رویداد نجومی سالجاری رخ خواهد داد و دو سیاره "برجیس" و "کیوان" به قدری از دید ناظر زمینی به یکدیگر نزدیک خواهند شد که به جای دو جرم، تنها یک جرم با چشم غیرمسلح دیده می شود و علاقمندان برای تفکیک آنها حتما احتیاج به تلسکوپ و یا دوربین های دو چشمی نجومی دارند.
عتیقی افزود: ساعت ۱۳ و ۳۳ دقیقه روز دوشنبه اول دیماه ۹۹ لحظه انقلاب زمستانی است و زمستان در نیمکره شمالی شروع می شود و این در حالیست که ساکنان نیمکره جنوبی زمین در این زمان در ابتدای فصل گرم تابستان قرار خواهند داشت.



1399/09/05
23:58:32
5.0 / 5
15754
تگهای خبر: لوكس
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۴ بعلاوه ۱
لباس دونی