پژوهشگر تاریخ معاصر:
تربیت افراد صالح به اعتقاد امام (ره) با اجرای قانون صورت می گیرد
به گزارش لباس دونی پژوهشگر تاریخ معاصر ایران اظهار داشت: حضرت امام خمینی (ره) معتقد بودند اجرای قانون به منظور تربیت افراد صالح است و اختلافات هم به علت قانون شكنی ها ایجاد می شود.
سی و یکمین سالروز ارتحال بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران را در حالی پشت سر می گذاریم که رهنمودها و سفارش های ناخدای کشتی انقلاب به مسئولان و کارگزاران نظام همچنان چراغ راه و الگوی همه کسانی است که با اعتقاد به باورهای دینی و ملی تلاش می کنند تا در ساختن کشوری مستقل و آباد سهم خویش را ادا کنند.
حضرت امام خمینی (ره) بارها به مسئولان تاکید نمودند که سیره حکومتی حضرت علی (ع) را در نظر بگیرند و حتی به اندازه لزوم، مشاور و خدمتگزار داشته باشند. بعنوان نمونه ایشان در سیزدهم شهریور ۱۳۶۴ در جمع مردم و مسئولان نظام اسلامی با اشاره به حکم ۳۰۷ نهج البلاغه فرمود: حضرت امیر (ع) به برخی از کارگزاران خودشان نوشتند سر قلم ها را نازک بگیرید، سطرها را نزدیک هم بنویسید و از چیزهایی که فایده ندارد، احتراز کنید و این دستور برای کسانی است که در بیت المال دست دارند.
امام خمینی (ره) با اشاره به سیره حضرت علی (ع) در خاموش کردن شمع بیت المال تاکید کردند: ما چه نماییم با بیت المال مسلمین؟ وظیفه حکومت ها چیست با بیت المال مسلمین؟ مسئله این نیست که در آن وقت و در حکومت حضرت امیر باشد؛ این دستور است در طول تاریخ برای کسانی که متکفل حکومت هستند که تا اندازه ممکن در بیت المال تصرف نکنند، یک دِرهَمش در آن طرف حساب دارد. باید حساب بدهیم، باید در پیشگاه خدای تبارک و تعالی در کارهایی که می کنیم؛ تصرف هایی که در بیت المال می نماییم، باید بعد حساب بدهیم.
قاسم تبریزی پژوهشگر تاریخ معاصر و رئیس کتابخانه انقلاب اسلامی مجلس شورای اسلامی به مناسبت سی و یکمین سالگرد ارتحال بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران با اشاره به لزوم قانون گرایی مسئولان، مهمترین مشکل کشور را در رعایت نکردن قانون دانست، به شکلی که برخی به صورت فراقانونی عمل می کنند، در صورتیکه شرافت مسئولان به اجرای قانون است و تربیت افراد صالح در سایه اجرای قانون شکل می گیرد.
تبریزی به خبرنگار معارف ایرنا اظهار داشت: نظام جمهوری اسلامی ایران بر مبنای قانون اسلام تدوین و تکوین یافته و حکومت ولایت فقیه در حقیقت، حکومت قانون است و ولی فقیه حافظ و مجری قانون الهی است و وقتی می گوییم حکومت ولایت فقیه منظور همان حکومتی است که قوانین الهی را اجرا می کند. چون این قوانین برای حفظ واجبات الهی است و در تمام جامعه باید نظمی بر اساس قانون حاکم باشد و بنا بر این حضرت امام (ره) می فرمود که همه باید مقید به این باشند که قانون را بپذیرند، حتی اگر بر خلاف رای آنها باشد.
وی افزود: پیامبر اکرم (ص) و امیرمومنان علی (ع) هم به قانون عمل می کردند و حکومت آنان هم حکومت قانون بود. وقتی سیره پیامبر(ص) و ائمه (ع) را مطرح می نماییم، این سیره یعنی اجرای قانون و امام خمینی (ره) هم فراتر از قانون اسلام نمی گفت. در جمهوری اسلامی ایران هم اینگونه است. چون بیشتر از ۷۹ مجتهد مسلم در مجلس خبرگان قانون اساسی بر تصویب این قانون نظارت داشتند و بنابراین علاوه بر مشروعیت قانون اساسی به سبب مشارکت اکثریت قاطع علما و مجتهدین و تایید آن از جانب امام (ره) از مقبولیت هم برخوردارست. چون ملت ایران به آن رای داده است.
تبریزی با اشاره به نظارت ۶ فقیه و ۶ حقوقدان شورای نگهبان بر اسلامی بودن قوانین مجلس شورای اسلامی اضافه کرد: اگر حاکمیت قانون را بپذیریم، وظیفه قوای سه گانه و تمام مسئولان مشخص می شود و خیلی از مشکلات اجرا نشدن قانون در مرحله اول توسط دولتمردان، در مرحله دوم کادر اداری و در مرحله سوم به متن جامعه مربوط می شود.
رعایت نکردن قانون، مهمترین مشکل کشور
این پژوهشگر تاریخ معاصر افزود: مهمترین مشکل و معضل جامعه ما مقید نبودن به قانون است. بنابر این اگر رشوه خواری، سو استفاده از بیت المال، استفاده از ویژه خواری و کارهای خلاف شرع و قانون وجود دارد، به سبب آن است که با خاطی و کسی که قانون را رعایت نکرده برخورد نمی گردد.
وی از نامه حضرت علی (ع) به مالک اشتر بعنوان سیستم حکومت اسلامی یاد کرد و اضافه کرد: بر طبق این نامه همیشه باید خدمتگزاران را تشویق و خائنان را تنبیه کرد. تنبیه افراد خاطی همچون قصاص است که به جامعه حیات می دهد و زمانی که نخستین دزد و خائن مجازات شود، دیگران جرات نمی کنند پا بر روی قانون بگذارند و مرتکب خلاف شوند.
شرافت مسئولان به اجرای قانون است
تبریزی عدم اجرای قانون را زمینه ای برای سو استفاده و دزدی برخی افراد دانست و اضافه کرد: مجلس شورای اسلامی طبق قانون اساسی مسئولیت نظارت بر دولت را دارد و می تواند در سرنوشت مملکت در سطوح بالا موثر باشد. نماینده مجلس شورای اسلامی هم سوگند خورده تا به قانون عمل کند و اگر عمل نکند خیانت کرده و حتی حقوقی را که دریافت می کند اشکال داشته و جایگاهش غصبی است.
وی با اشاره به سیره حضرت امام (ره) در اجرای قانون اظهار داشت: بنیانگذار جمهوری اسلامی، متخلف از قانون را مجرم و قابل تعقیب می دانستند. چون قانون خدا در مملکت اسلامی حکومت می کند و شرافت مسئولان در اجرای قانون است.
رییس کتابخانه انقلاب اسلامی مجلس شورای اسلامی افزود: حضرت امام (ره) معتقد بودند که اجرای قانون بمنظور تربیت افراد صالح است و بنابراین در سایه اجرا نشدن قانون، افراد دزد و فاسد رشد می کنند و حتی افراد صالح کنار می روند.
برخی مسئولان فراقانونی عمل می کنند
وی اضافه کرد: یکی از اشکالات ما در عرصه سیاسی عدم پایبندی سیاستمداران، جناح ها و احزاب به قانون است. بعضی از قانون عبور می کنند و فراقانونی حرکت می کنند در صورتیکه همه افراد و گروه ها ذیل قانون اساسی تعریف می شوند و اجرای قانون سبب برقراری امنیت ملی، اقتدار ملی، وفاق ملی، استقلال ملی و منافع ملی می شود.
این تاریخ پژوه افزود: حضرت امام (ره) می فرمود اگر می خواهید شما را از صحنه بیرون نکنند، قانون را بپذیرید و در اوایل انقلاب دیدیم که بنی صدر تجسم قانون ستیزی بود. چون او مثل فرعون طغیان کرد و به قانون عمل نمی کرد و مشکل دولت موقت هم عمل نکردن به قانون بود.
وی اضافه کرد: در نظام اسلامی قابل قبول نیست که یک مسوول سوء استفاده نماید. چون هدف از تصویب یک قانون، اجرای آن است و اجرای قانون نیازمند نظارت و ارزیابی است. به همین دلیل وزیران، نمایندگان مجلس و حتی کارمندان دولت همواره باید تحت نظارت و ارزیابی باشند.
تبریزی اظهار نمود: بنا بر این افرادی که در جایگاه مسئولیت قرار می گیرند ولی کاری نکرده اند، باید مواخذه شوند. چون برخی افراد در راس مسئولیت هستند ولی کاری انجام نمی دهند که نمونه هایی از آنرا در مسائل فرهنگی و سیاست های داخلی و خارجی می بینیم.
رسانه ها مطالبه گر مردم در اجرای قانون باشند
این پژوهشگر تاریخ معاصر اضافه کرد: در مسائل مربوط به قانون کمبودی نداریم بلکه سستی در اجرا داریم. البته رسانه ها هم باید مورد مواخذه قرار گیرند که چرا در مقابل اجرای قانون و سیستم حکومت و خطاهایی که صورت می گیرد، سکوت می کنند. مطبوعات و رسانه ها مطالبات به حق مردم در اجرای قانون را پیگیری کنند و توجه داشته باشند که انتقاد از مسئولان فقط باید در قالب قانون باشد.
تبریزی افزود: اگر همه مقید به اجرای قانون باشیم، هیچ اختلافی بوجود نمی آید و اختلاف، از قانون ستیزی و قانون شکنی و گذر از قانون بوجود می آید. حضرت امام (ره) می فرمود قوانین اسلام، قوانین پیشاهنگ و پیشرو هستند چون از وحی الهام می گیرند و اختلافاتی که در مسئولان بوجود می آید از طریق قانون شکنی هاست.
وی خواهان آموزش قانون گرایی و رعایت قانون از کودکستان ها تا دانشگاه ها شد و اظهار داشت: ایجاد رشته حقوق در دانشگاه ها برای این است که کشور قانونگرا باشد. آخر نامهها به بررسی اوضاع اجتماعی، فقهی و حقوقی اختصاص پیدا کند و حوزه های علمیه هم جامعه را از نظر تربیتی به قانون گرایی سوق دهد و مطالبات جامعه را مطرح کند.
رییس کتابخانه انقلاب اسلامی مجلس شورای اسلامی اضافه کرد: وقتی علی (ع) می شنود که دخترش امانتی از بیت المال گرفته، به خزانه دار اعتراض می کند که اگر مسئله امانت نبود، حکم الهی را اجرا می کرد یا در جایی دیگر عثمان بن حنیف را مورد نقد قرار می دهد که چرا بعنوان نماینده امام مسلمین بر سر سفره اشرافی نشسته است و اگر امروز دستش دراز شد، فردا زبانش کوتاه خواهد بود.
وی اضافه کرد: امام خمینی (ره) به مجلس شورای اسلامی، دولت، شورای نگهبان و شورای عالی قضایی (قوه قضاییه) سفارش کردند که در مقابل احکام خدا خاضع باشند، یعنی احکام الهی را اجرا کنند نه این که برخی بگویند اجرای حکم الهی فعلا به مصلحت نیست یا نظر من این است. چون قانون الهی تعطیل بردار نیست.
قانون «از کجا آورده ای» اجرا شود
تبریزی از عملکرد برخی مسئولان انتقاد نمود و اظهار داشت: هرجایی که در اجرای قانون سستی کردیم ضربه خوردیم. حالا هم می بینیم بعضی از پول بیت المال کاخ و سالن های تشریفاتی می سازند. در کشور ما اصل ۴۹ قانون اساسی یا قانون از کجا آورده ای باید اجرا شود تا مشخص شود هر مسوولی پیش از تصدی چه سرمایه ای داشته و بعد از مسئولیت چه دارد.
وی اضافه کرد: نظارت و ارزیابی باید نسبت به بودجه ای که در اختیار مدیران قرار می گیرد، به صورت مرتب صورت گیرد و بنابراین گم شدن پول معنا ندارد. حضرت امام (ره) در جماران با یک اتاق کوچک و یک حسینیه بر دنیا حکومت می کرد و زندگی رهبر معظم انقلاب یا برخی از شخصیت های سیاسی و چهره های محبوب، الگویی برای همه است که در تقوا و قناعت الگو هستند ولی چند نفر با سو استفاده از مسئولیت، سبب بدنامی مسئولان می شوند.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب