هیچهایك، بازی برد یا باخت؟
به گزارش لباس دونی امروزه در عرصه گردشگری سبكی جدید در مسافرت كردن به نام هیچهایك(رایگان سواری ) قد علم كرده است اما عاشقان سفر و دست اندركاران صنعت گردشگری پا در وادی مخالفت با این سبك از سفر گذاشته اند و باید دید هیچهایك می تواند در این مبارزه نفسگیر یك بازی برد - برد را به ارمغان بیاورد.
هیچهایك یا مجانی سواری نوعی مسافرت است كه فرد مسافر با ایستادن كنار جاده و نشان دادن یك كاغذ كه روی آن مقصد خویش را نوشته یا انگشت شست و یا اشارات مختلف خواستار آن می شود تا رانندگانی كه مایل به سوار كردن او باشند، متوقف شوند.
برای شروع یك سفر به سبك هیچهایك شاید داشتن یه ذهن ماجراجو و یه كوله پشتی ِ سبك كافی نباشد و این نوع سفر نیازمند مهارتهای برای مقابله با شرایطی همچون احتمال بروز خطراتی نظیر برخورد با راننده ی خطرناك یا ماندن در شرایط سخت آب و هوایی، پیدا نكردن ماشین، راهپیمایی های طولانی مدت است.
سفر ارزان، امكان ماجراجویی بی حد و حصر، پیدا كردن دوست های جدید، افزایش اعتماد به نفس، پذیرش ریسك در زندگی، یادگیری مدیریت بحران و گرفتن بهترین تصمیم ها در سخت ترین شرایط و همینطور آشنایی با نقشه جغرافیا و مسیریابی های حرفه ای هم همچون مزایای این نوع سفر كردن است.
این نوع از گردشگری علاوه بر اینكه از دید هیچهایكرها بسیار مقرون به صرفه و اقتصادی می باشد سبب می شود تا توریست فرهنگ ها و مردمان مختلف بسیاری را در طول مسیر خود تجربه كرده و از نزدیك با نوع زندگی آنها آشنا شود.
زن و مرد جوانی كنار جاده با ۲ كوله پشتی و كاغذی در دست مرد كه روی آن نوشته ما را ببرید سنندج، سر راه ماشین های عبوری كه از كامیاران به سمت سنندج در حركت هستند ایستاده اند تا این مسئله بهانه ای برای این نوشته شود.
همسفر شدن با آنها خالی از لطف نبود چون كه علی و مینا از دل كوله هایشان تجربه ها بیرون كشیدند و ناگفته های اعتیادشان به هیچ هایك را بیان كردند، هیچهایك تجربه ای جدید در حوزه گردشگری می باشد كه علاقمندان به آن بدون هیچ برنامه از پیش تعیین شده ای فقط با یك كوله پشتی كه در آن تمام مایحتاج یك سفر را می گذارند دل به جاده می زنند و تجربه های جدید به منظور زندگی و سفر بهتر را در كوله ذهن شان جمع می كنند.
كوله پشتی همه چیز من است
علی از گردشگران حرفه ای هیچهایكر در گفتگو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: اهل مشهدم و پنج ساله كه سفر به سبك هیچهایك را آغاز كردم از آن زمان تابحال كوله پشتی همه چیز من شده است.
وی با اشاره به اینكه از راه یك توریست خارجی در شهر مشهد با این نوع سفر آشنا شده است، افزود: در هم صحبتی با این توریست متوجه شدم نوعی گردشگری به اسم هیچهایك در جهان رواج پیدا كرده كه گردشگران این حوزه به صورت پیاده فقط با یك كوله پشتی و بدون هیچ برنامه از پیش تعیین شده ای مبادرت به سفر می كنند.
این هیچهایكر كه فوق لیسانس شیمی دارد و در كارخانه ای در محل سكونت خود مشغول كار است، اضافه كرد: در این نوع سفر توریست مسافت بین شهری را بیشتر با خودرو های باری و در بعضی موارد كه ماشین باری آنها را سوار نكنند با خودرو های سواری به صورت مجانی طی و تمام مسیرهای داخل شهرها را هم برای آشنایی با فرهنگ و آداب و رسوم مردم پیاده طی می كند.
گردشگری هیچهایك مجموعه ای از سختی ها، لذت ها، تجربیات و خاطرات بیاد ماندنی بسیاری بوده و در آن توریست هیچ برنامه و تعهدی ندارد.
وی خاطرنشان كرد: گردشگری هیچهایك مجموعه ای از سختی ها، لذت ها، تجربیات و خاطرات بیاد ماندنی بسیاری است و در آن توریست هیچ برنامه و تعهدی ندارد.
علی با اشاره به اینكه هرگونه اقدام هیچهایكر كاملا در جهت مقرون به صرفه بودن سفر است، اظهار داشت: آنان هر كجا كه احساس گرسنگی كرده سفره خویش را پهن می كنند چ. ن در این نوع سفر خبری از غذا خوردن در رستوران ها با امكانات رفاهی نیست.
این هیچهایكر با اشاره به اینكه یكی از لذت های این نوع سفر این است كه گردشكران برای استراحت و اقامت خود دغدغه ای ندارند، تصریح كرد: هر كجا كه احتیاج به استراحت داشته باشیم یا در دل طبیعت چادر زده یا در خانه های محلی اقامت می نماییم.
وی تصریح كرد: تجربه ها و لذت این نوع سفر را حاضر نیست با هیچ چیز دیگری در دنیا عوض كند به صورتی كه با پیش آمدن كوچكترین فرصتی و یا ایام تعطیلی مبادرت به مسافرت به نزدیكترین تا دورترین نقطه كشور می كند.
علی كه به قول خودش حاضر نیست به هیچ وجه این نوع از سفر را در زندگیش كنار بگذارد، اضافه كرد: سال قبل با مینا ازدواج كرده و همسرش هم به علت ورزشكار بودن توانسته به راحتی با سختی های این نوع سفر كردن كنار بیاید و آنها حالا باهم در جاده ها، كوه ها، بیابان ها، شهرها و روستاها در حال كسب تجربه های جدید زندگی هستند.
این هیچهایكر خاطرنشان كرد: از نزدیك دیدن و آشنایی با فرهنگ ها، اقوام، سنت ها و آداب و رسوم مناطق مختلف كشور و اتفاقاتی جالب و كسب تجربه های متفاوت از هر سفر، ما را برای ادامه این نوع سفر مشتاق تر می كند.
علی با اشاره به اینكه یكی دیگر از مزایایی این نوع سفر همسفر شدن با رانندگان كامیون ها و ماشین های باری است، افزود: این افراد به واسطه حضور زیادشان در جاده ها، دیدن اتفاقات مختلف و اغلب بالا بودن سن شان دارای تجربیات و حرف های شنیدنی زیادی هستند كه شاید در هیچ كتابی نشود آنها را یافت.
وی تصریح كرد: نباید سختی های این سفر را بعنوان معایب برای آن در نظر گرفت چه بسا این نوع سفر فرصتی بسیار بزرگ برای آنهایی است كه علاقه مند به مسافرت هستند اما توان مالی ندارند.
هیچهایك فرصت بزرگ زندگیم
مینا هم كه در یك سال قبل سومین سفرش از نوع هیچهایك را تجربه كرده است، هم اظهار داشت: این نوع سفر كردن بزرگترین فرصت برای زندگیم است به صورتی كه هربار كه از سفر برمی گردم دیدم نسبت به زندگی تغییرهای مثبت زیادی می كند كه تأثیر آنها را در رفتار و زندگی خودم به صورت عینی می بینم.
این نوع سفر كردن بزرگترین فرصت برای زندگیم است به صورتی كه هربار كه از سفر برمیگردم دیدم نسبت به زندگی تغییرهای مثبت زیادی می كند كه تأثیر آنها را در رفتار و زندگی خودم به صورت عینی میبینم.
وی با اشاره به اینكه بزرگترین سختی این نوع سفر برای یك زن پیاده روی زیاد است، تصریح كرد: به علت ورزشكار بودن در این حوزه هیچ مشكلی ندارد و این مسئله لذت سفر را برایش دوچندان كرده است.
این هیچهایكر افزود: شاید سفر كردن بدون مشخص بودن مقصد، با كامیون های غریبه و ماشین های بین راهی، اطراق در طبیعت، نبود غذاهای خانگی و امكانات رفاهی برای هر زنی ترسناك و غیر قابل درك باشد اما كسانی كه عاشق سفر و ماجراجویی هستند به راحتی می توانند با این نوع سفر كنار بیایند و از آن لذت ببرند.
مینا با اشاره به اینكه لذت این نوع سفر برای وی در كنار همسرش برایش قابل توصیف نیست، خاطرنشان كرد: پیش از ازدواجش با علی به صورت مختصر با هیچهایك آشنایی داشته و همیشه مشتاق تجربه كردن این نوع سفر بوده است.
وی تجربه كردن هیچهایك را برای همه علاقمندان به سفر لازم دانست و اظهار داشت: قدم گذاشتن در این راه دل بزرگ، صبر، استقامت، عشق به هیجان و ماجراجوی، دل و جرات و انعطاف پذیری بالا می خواهد.
مینا با اشاره به اینكه زمان در سفرهای كوله پشتی معنایی ندارد، اضافه كرد: گردشگران در اینگونه سفرها از یك روز تا چند ماه را بسته به مسیر و شرایط خارج از خانه سپری می كنند.
این هیچهایكر زن با اشاره به اینكه این نوع سفر در ایران از امنیت خاصی برخوردار است، تصریح كرد: با عنایت به رابطه آنها با هیچهایكرها دیگر در سایر نقاط كشور امنیت این نوع سفر در ایران بسیار بالا بوده و این شاید به علت فرهنگ غنی ایران ها باشد.
مقصد باید از توریست منتفع شود
معاون گردشگری، اداره كل میراث فرهنگی، گرشگری و صنایع دستی كردستان هم با اشاره به اینكه وقتی از گردشگری بحث به میان می آید انتظار می رود به جامعه نفع برساند، اظهار داشت: در صورتیكه این فعالیت منفعت اقتصادی نداشته باشد بیشتر مصرف اموال عمومی و استفاده از زیرساخت ها بدون آنكه منفعتی برای مقصد سفر خود داشته باشد، است.
حمید اسكندری اضافه كرد: گردشگران فعال در حوزه مجانی سفر یا هیچایك (كوچ سرفینگ) بیشتر توسط شبكه های اجتماعی با هم لینك می شوند و به سفر می پردازند و ایاب و ذهاب خویش را با دوست خود در مقصد شریك می شوند.
نهادهای رسمی گردشگری دنیا موافق این نوع گردشگری نیستند چونكه معتقد هستند علاوه بر اینكه نفعی برای صنعت توریسم ندارند باعث چالش هایی هم در جامعه می شود.
وی افزود: در این فعالیت خود توریست با استفاده از خدمات گردشگری لذت خویش را از سفر می برد ولی آن شهر، استان و یا آن كشور منفعتی كسب نمی كند.
معاون گردشگری، اداره كل میراث فرهنگی، گرشگری و صنایع دستی كردستان این نوع گردشگری همانند گردشگری كوله پشتی عملا خیر و نفع خاصی برای شهر مقصد خود نداشته و به نظرم نمی تواند نفعی برای صنعت گردشگری همچون تحول اقتصادی و اشتغال زایی داشته باشد، اظهار داشت: افزایش تعداد آن مسایل و مشكلاتی بوجود می آورد.
اسكندری اضافه كرد: این گردشگری از كشورهای اروپایی سرچشمه گرفته و شرایط آن به این شكل بوده كه توریستهایی كه قدرت سفر نداشته اند از آن بهره مند می شدند.
وی خاطرنشان كرد: متاسفانه در بعضی موارد از این نیت خارج شده و برخی مشكلات امنیتی برای گردشگران و میزبانان آنرا پیش آورده و چون از جانب نهادها و دستگاه ها به صورت اصولی كنترلی نمی گردد و به صورت مخفی و زیر پوستی دنبال می شود سبب ایجاد برخی صدمه ها خواهد شد.
اسكندری اظهار داشت: در كل نهادهای رسمی گردشگری دنیا موافق این نوع گردشگری نیستند چون كه معتقدند علاوه بر اینكه نفعی برای صنعت توریسم ندارند باعث چالش هایی هم در جامعه می شود.
هیچهایك مثل هر مسئله دیگری موافقان و مخالفان خودش را دارد موافقان این روش سفر كردن معتقدند صرفه اقتصادی، آشنایی با فرهنگ های بومی هر منطقه و انتقال آن به سایر نقاط كشور، كسب تجربه های مختلف در ارتباط با افراد مختلف و تجربه زندگی و سفر متفاوت همچون عوامل مهم برای توسعه این نوع سفر است اما در مقابل مخالفان این نوع سفر كردن می گویند این نوع سفر هیچ گونه صرفه اقتصادی برای شهر، كشور و مقصد مورد نظر توریست ندارد و در بعضی موارد باعث صدمه های در جامعه و زیان به صنعت توریسم می شود.
در هر حال موافقان و مخالفان باید برای این مسئله در كنار هم قرار گیرند و با همفكری همدیگر چالش های این نوع سفر را رفع كنند چون كه این نكته قابل چشم پوشی نیست كه سفر به روش هیچهایك به سرعت در حال گسترش است.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب