تشخیص تجاوز به كودك بوسیله بازی
به گزارش لباس دونی یك روان پزشك كودك در نشست «آثار روان شناختی و تربیتی بازی و اسباب بازی» اظهار داشت: كودكان بوسیله بازی، جهان پیرامون خودرا می شناسند و ما با مشاهده بازی آنها به مشكلات روانی شان پی می بریم.
به گزراش ایسنا، در جریان نشست «آثار روان شناختی و تربیتی بازی و اسباب بازی»، در پنجمین جشنواره ملی اسباب بازی، میترا حكیم شوشتری روان پزشك كودك، در ابتدای این جلسه به اهمیت و نقش بازی اشاره و بیان كرد: كودكی، بهترین زمان برای رشد سیناپس های مغز است و بازی به این مهم كمك می نماید، بدین سبب بازی، حق اساسی هر كودك و فضایی است كه كودك را به زندگی ربط می دهد.
طبق گزارش روابط عمومی كانون پرورش فكری كودكان و نوجوانان، بگفته این روان پزشك كودك، بازی فرصتی برای بیان خود، راهی برای شناخت هستی و دنیای پیرامون و وسیله ای برای یادگیری مهارت های اجتماعی و كشف و حل مساله است. همین طور بازی، انعطاف پذیری بچه ها را بالا می برد و موجب ایجاد ارتباط موثر بچه ها با آدم های دیگر می شود.
حكیم شوشتری با اشاره به این كه بچه ها در جریان بازی با مهارت های زندگی آشنا می شوند، اظهار داشت: كودكان با بازی یاد می گیرند، چه طور ناكامی ها را تحمل كنند، به خودباوری و اعتماد به نفس می رسند و علاوه بر این بازی به مهارت های حركتی آنها كمك می نماید.
بگفته این روان پزشك، ارزیابی وضع روانی كودك بوسیله مشاهده چگونگی بازی شروع می شود. به این معنا كه مقدار زمانی كه بچه ها، صرف یك بازی می كنند، همین طور تمایل به انجام بازی و نحوه استفاده از زبان و توانایی های جسمی همچون مواردی است كه بوسیله مشاهده بازی بچه ها می توان به آن رسید.
حكیم شوشتری به نقش نقاشی اشاره و بیان كرد: توجه به نقاشی كودكان، یكی از راه های مهم شناخت ذهن و روان كودكان است. بچه ها از ۱۸ ماهگی علاقه خود به نقاشی را نشان می دهند و ما با نگاه كردن به كارهاشان می توانیم به مشكلات آنها پی ببریم. برای مثال بچه هایی كه در نقاشی های خود، چشم ها را بزرگ تر و بازتر از حد معمول می كشند، اضطراب دارند و دل شان می خواهد همه چیز در كنترل شان باشد.
عروسك، درمانی برای آلزایمری هاست
بعد از آن محمدكامران درخشان، روان پزشك با اشاره به نقش عروسك در درمان بیماری آلزایمر اظهار داشت: عروسك یك كالای فرهنگی است و تنها به بچه ها اختصاص ندارد. گرچه كودكان عروسك را دوست دارند چون دروغ نمی گوید؛ تهدید، بدقولی تنبیه، تحقیر و سرزنش نمی نماید. همین طور عروسك، بچه ها را با هم مقایسه نمی كند و بجای آنها تصمیم نمی گیرد. بدین جهت ارتباط خوبی بین بچه ها و عروسك ها وجود دارد.
این روان پزشك به سیر تكاملی عروسك ها اشاره و بیان كرد: در قرن بیستم، كارتن شكل گرفت و عروسك ها بر صفحه تلویزیون پدیدار شدند. این مساله بر تخیل كودكان، تاثیر بسیار گذاشت. در قرن ۲۱ هم ربات ها كه نسل جدید عروسك ها بودند از گرد راه رسیدند و از دنیای كودكان، پا فراتر گذاشتند و زندگی انسان ها را متحول كردند.
درخشان با اشاره به عوامل موثر در بروز آلزایمر اظهار داشت: هر ۱۱ دقیقه در ایران، یك نفر به آلزایمر مبتلا می شود. كاهش كارهای آموزشی و تعاملات اجتماعی همین طور اضطراب و افسردگی از عوامل موثر بر بروز این بیماری هستند.
بگفته این روان پزشك، سه ماه عروسك درمانی سبب كاهش استرس و اختلالات رفتاری در بیماران مبتلا به آلزایمر می شود. بدین سبب تولیدكنندگان اسباب بازی می توانند به این افراد هم توجه نمایند.
درخشان همین طور بیان كرد: لازم است كه ما بازی های خودرا مناسب سازی نماییم و روزمره زندگی افراد و فرهنگ بومی آنها را هم در نظر بگیریم. چونكه مبتلایان به آلزایمر، درست است كه حافظه شان ضعیف شده اما احساسات و عواطف شان به قوت خود باقی مانده است.
سبك زندگی را با بازی می توان تغییر داد
مجتبی حبیبی، روان شناس هم به بحث درباره «سبك زندگی و بازی» پرداخت و اظهار داشت: بازی تنها یك وسیله ارتباطی نیست. بازی، راهی برای شناخت است و با بازی می توان تاریخ و فرهنگ را به بچه ها یاد داد. امروز با بازی می توان روح و روان بچه ها را درمان كرد. بچه ای كه استرس دارد، حتی كودكی كه پدر و مادر خودرا از دست داده و از دست دادن را تجربه كرده یا مورد تجاوز قرار گرفته را می توان با بازی درمان كرد.
بگفته این روان شناس، امروز بازی های كامپیوتری، زمان و مكان را در هم شكسته اند. امروز بازی، وسیله ای برای تشخیص بیماری ها و مشكلات روانی یا درمان آن نیست. امروز بازی سبب ارتقای كیفیت روانی آدم ها می شود و ما نباید این مساله مهم را نادیده بگیریم.
درانتها نشست، سعیده سوادكوه، دانشجوی كارشناسی ارشد گرافیك به ارائه مقاله و پژوهش دانشگاهی خود پرداخت و اظهار داشت: دانش آموزانی هستند كه به لحاظ قد و قامت و ظاهر و هوش و استعداد یادگیری شبیه به همسن و سال های خود هستند اما مبتلا به اختلال در صحبت كردن، شنیدن، خواندن و یادگیری مفاهیم ریاضی هستند. من روی این افراد و اسباب بازی های مناسب برای آنها كار كرده ام.
پنجمین جشنواره ملی اسباب بازی با شعار «تمرین زندگی» از ۷ تا ۱۳ دی ۱۳۹۸ همه روزه از ساعت ۹ تا ۱۹ میزبان علاقه مندان در مركز آفرینش های فرهنگی هنری كانون پرورش فكری كودكان و نوجوانان واقع در خیابان حجاب تهران خواهد بود.
منبع: لباس دونی
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب