روایت ۱۰ زن عاشورایی

روایت ۱۰ زن عاشورایی

لباس دونی: مجموعه روایت های «نجواهای در گلو مانده» داستان 10 زن است، 10 زن بزرگ كه در روایت های مردانه از حادثه جان سوز كربلا، در سراسر تاریخ كمتر دیده شده اند، بانوانی كه كاری حسینی كردند و رسالتی بزرگ را بر دوش كشیدند اما كمتر دیده شده و درباره شان نوشته شده است.


به گزارش روز جمعه ایرنا، مجموعه روایت های «نجواهای در گلو مانده» داستان ۱۰ زن است، ۱۰ زن بزرگ که در روایت های مردانه از حادثه جان سوز کربلا، در سراسر تاریخ کمتر دیده شده اند، بانوانی که کاری حسینی کردند و رسالتی بزرگ را بر دوش کشیدند اما کمتر دیده شده و درباره شان نوشته شده است، آنها انگار در نسیان تاریخی بشر کم رنگ و کم رنگ تر شده و حتی گاه فراموش شده اند، این مجموعه ده قسمتی به این بزرگ زنان پرداخته است.
چرا زنان در واقع عاشورا گم شده اند؟
محسن امیری، نویسنده و کارگردان مجموعه نمایشی مجموعه «نجواهای در گلو مانده» در حکایت آن ۱۰ بزرگ زن، می گوید: این کار، ادای دین من همکارانم است به واقعه عاشورا، من همیشه از خودم می پرسیدم که چرا کارهای اندکی در بزرگداشت زنان قهرمان کربلا صورت گرفته و بیشتر، از مردان قهرمانی که در حادثه عاشورا حضورداشته اند صحبت می شود، ولی زنان بزرگ این حادثه در گردباد تاریخ یا گم شده اند یا آنکه تنها زیر سایه نام سلحشوران کربلا بوده اند.

وی ادامه می دهد: در این مجموعه، به زنانی پرداخته شده که قبل، حین و پس از واقعه عاشورا کاری حسینی کرده اند، بانوانی که «انتخاب درست»، «تصمیمی قاطع» و «عملی بزرگ» را درزمانی درست انجام داده اند. این زنان در تاریخ ثبت شده اند، ولی در تولید محتوا و برنامه سازی کمتر به آنها پرداخته شده است.
مثلاً ما قصه مسلم بن عقیل را می دانیم، وقتی جناب مسلم در کوچه های کوفه سرگردان می شود و بی پناه و بی ماواء است و دشمن هم به دنبال اوست، در این زمان است که زنی به نام «طوعه» باوجود تمام دشواری ها و سختی هایی که وجود دارد و حتی ممکنست با آن جو اختناقی که در کوفه حاکم است جانش را هم برای امان دادن به مسلم از دست بدهد، حضرت مسلم را در خانه پناه می دهد اما ما به این زن کمتر پرداخته ایم و اگر هم پرداخته شده در نقش اندکی در داستان حضرت مسلم و مثلاً در مختارنامه بوده است و متأسفانه این زن در این مجموعه ها هویت مستقلی ندارد، اما ما در این مجموعه، خود «طوعه» و شخصیت او را نشان داده ایم. درحالی که من معتقدم که کار این زن واقعاً شجاعانه و جسورانه بود.
امیری خاطرنشان می کند: کمتر به داستان نخستین یتیم کربلا پرداخته شده است؛ به داستان «حمیده» - دختر مسلم بن عقیل - و ما در این مجموعه به این داستان پرداخته ایم.
نویسنده و کارگردان مجموعه نمایشی مجموعه «نجواهای در گلو مانده» در ادامه به دیگر زنان مهمی که در این مجموعه حضور دارند اشاره کرده و می گوید: وقتی که کاروان اسرا در ۱۲ محرم از دشت کربلا به سمت کوفه درحرکت بود، بانویی در بین جمعیت تماشاگران است که چشمش در بین اسرا به زنان بنی هاشم می افتد که حجاب هایشان پاره شده و به حجاب آنها بی تربیتی شده است، این بانو از آزار نیزه داران و شلاق نگهبانان نمی ترسد.
در تاریخ آمده است که این زن به خانه می رود و برای این زنان حجاب می آورد، این بانویی است که در داستان او را «بی نام، بی نشان» نام نهاده ام، در داستان او را می بینیم که هنوز هم پس از گذشت سال ها دارد پارچه می بافد و در دیالوگی می گوید من واقعه ای را به چشم دیده ام هولناک، آن قدر هولناک که هیچ چیزی از خودم یادم نیست فقط می دانم که اینجا باید بنیشیم و پارچه حجاب ببافم چون حجاب حکم زینت و حفاظ زن را دارد.
وی می افزاید: رود فرات، زن دیگری است که در این مجموعه وجود دارد، رودی که هر چه کرد نتوانست به لشکر حسین (ع) آب برساند و شرمنده است.

امیری با اشاره به بانوانی که برای این مجموعه انتخاب شده اند، یادآور می شود: زنان این مجموعه دو گروه هستند؛ گروهی از آنها، زنانی مشهور مانند ام البنین هستند که همه مخاطبان آنها را می شناسند و گروهی ناشناس و کمتر آشنا.
ما در این مجموعه اهتمام کرده ایم این هر دو گروه زنان را به صورت مستقل و بدون آنکه در سایه مردان عاشورا به تصویر کشیده شوند به نمایش بکشیم، ما سعی کردیم کاری که انجام داده ایم نو باشد تا تمام سنین و تمام علایق آنرا بپسندند.
محبت حسینی
کارگردان بخش نمایشی این مجموعه در آخر خاطرنشان می سازد: در تمامی مراحل کار، احساس می کردم که چقدر به ما محبت دارند و اگر محبت و لطف ایشان نبود، کار به این سرعت آماده نمی شد.
شاید باورتان نشود اما از پذیرش طرح، مراحل تحقیق، پ ژوهش، نگارش و پیش تولید کار تا روز ضبط، تنها ۱۴ روز طول کشید شد، درحالی که در شرایط عادی ممکن بود ماه ها طول بکشد و من احساس می کنم که این مسئله، لطف امام حسین (ع) بود که موجب شد همه چیز به این سرعت آماده شود.

امیری در خاتمه و با اشاره به بازیگران زن این اثر تصریح می کند: اهتمام کرده ایم بهترین بازیگران سینما را دعوت به همکاری نماییم، آشا محرابی، زری آماد. نسیم ادبی، مرجان قمری، مینا نوروزی، شیوا خسرو مهر، بهار ارجمند و بازیگران خردسال: زینب جامعی و کیمیا ملایی در این مجموعه حضور دارند که هرکدام به خوبی نقشی را که بر عهده داشته اند، اجرا کرده اند.
به گزارش روابط عمومی سپهر سوره هنر، این مجموعه که با همکاری حوزه هنری و مرکز رسانه سازمان تبلیغات اسلامی آماده شده و سپهر سوره هنر هم مجری کار بوده است، کاری ده قسمتی است که برای پخش هر قسمت، در زمان ده دقیقه ای تولیدشده و در روزهای محرم از یکی از شبکه های صداوسیما پخش خواهد شد.



منبع:

1399/05/31
20:30:21
5.0 / 5
1977
تگهای خبر: هنر
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۴ بعلاوه ۳
لباس دونی