خور دریچه ای رو به كویر

خور دریچه ای رو به كویر

لباس دونی: روستای هدف گردشگری خور در خراسان جنوبی با عنایت به موقعیت جغرافیایی و جاذبه هایی كه پیرامون آن وجود دارد، محلی برای استراحت گردشگران و دریچه ای رو به زیبایی های كویر است.


خور روستایی از توابع شهرستان خوسف در راه بیرجند به طبس - یزد - كرمان است كه در بستر دشتی از سنگ های قیمتی شكل گرفته و بعنوان استراحتگاه بین راهی قدیمی، جاذبه های طبیعی و تاریخی را با قدمت طولانی در دل خود از گزند روزگار محفوظ نگه داشته است.

هنوز در این روستای كویری می توان بوی كاه گل را از خانه های قدیمی استشمام كرد و از تماشای بادگیرهای گلی لذت برد.

تابلوی معرفی روستای هدف گردشگری خور نشان میدهد كه منطقه پذیرای ورود توریست و مسافرانی است كه از جاده كویری بین ۶ استان تردد می كنند.
از دروازه ورودی روستا كه عبور می نماییم دیوارهای كاه گلی كه رنگ و لعابی تازه گرفته به چشم می خورد و این مسیر با امتداد در كوچه پس كوچه های باریك روستا ادامه دارد.

لابه لای خانه های خشتی و گلی تاریخ نفس می كشد و هیاهوی كودكان بازیگوشی كه در بلندای گنبدها ایستاده اند و مسافران را تماشا می كنند، نشان از جاری بودن حیات در رگ های خور دارد.



یك طبیعت گرد آشنا با روستای خور معتقد می باشد كه شرایط سخت زندگی در كویر بهانه ای بود كه این زیستگاه انسانی در راه كاروان های قدیمی ایجاد شود تا مسافران كویر بتوانند خستگی راه های طولانی را در این نقطه بر زمین نهند و چند روزی استراحت كنند.

سید احمد رونقی كه چندین سفر تحقیقاتی به بیابان لوت - اثر ثبت جهانی مشترك بین استان های خراسان جنوبی، كرمان و سیستان و بلوچستان - داشته است، روستای خور را یكی از اجزای این عارضه طبیعی در شرق ایران معرفی نمود و به خبرنگار ایرنا اظهار داشت: مردم خور در زمان های قدیم راهنمایی برای كاروان های شتر بودند و همچنان از گذشته های دور با كویر همنشین هستند.

وی با اشاره به قرار گرفتن خور در یكی از راهروهای بین المللی كشور گفت: وجود خانه های تاریخی با بادگیرهای منحصر به فرد، این روستا را به مكانی مستعد برای سرمایه گذاری در حوزه جذب توریست تبدیل نموده است.

این پژوهشگر حوزه گردشگری افزود: بعضی از این خانه ها كه قدیم شاه نشین بوده، اصول معماری خاصی دارد كه تمام ارزش های تاریخی در آن به كار رفته و از این نظر باارزش است.

وی با تاكید بر اینكه مردم روستای خور همچنان فرهنگ ناب زندگی بیابانی را برای خود حفظ نموده اند اظهار داشت: وجود واحدهای پرورش شتر در اطراف روستا نشان میدهد كه غذاهای محلی با گوشت شتر در این روستا جاذبه ای دلنشین برای گردشگران خواهد بود.




رونقی با اشاره به جاذبه های دیگری كه همچون روستای خور حایز اهمیت است گفت: حدود ۲۰ كیلومتر كه از خور عبور نماییم به اكوسیسم بی نظیری می رسیم از همین منظر خور می تواند برای جاذبه های طبیعی اطراف خود یك اكوكمپ محسوب شود كه گردشگران را به آن جاذبه های اطراف هدایت می كند.

وی اشاره كرد: جنگل «نخاب» در نزدیكی خور از شگفتی های كویر است كه مسافران این روستا می توانند از جاذبه های آن بهره ببرند.

این طبیعت گرد با اشاره به اینكه «گابریل» اتریشی و «سون هدین» سوئدی در خاطرات و كتاب های خود از سفر به منطقه خور یاد كرده اند اظهار داشت: خیلی از توریستهای خارجی با استناد به كتاب قدیمی گابریل همان مسیرهای قدیم را در پیش می گیرند كه سفر تحقیقاتی را تجربه كنند پس اساسا در این راه به خور نیز خواهند رسید.

وی گفت: خور همین طور عارضه های طبیعی دیگری دارد كه بعنوان معرف خراسان جنوبی در دنیا می تواند برای گردشگر ها جذاب باشد.

ساخت اقامتگاه بوم گردی خورشید در خور

معاون گردشگری، سرمایه گذاری و تامین منابع اداره كل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان جنوبی نیز با اشاره به ساخت یك واحد اقامتگاه بوم گردی در روستای خور اظهار داشت: این مكان در حال تجهیز است و با نام اقامتگاه بوم گردی خورشید تا آخر سال به بهره برداری می رسد.

مرتضی عربی از وجود كارگاه خانوادگی تراش سنگ های قیمتی و نیمه قیمتی در این روستای هدف گردشگری آگاهی داد و اضافه كرد: تراش سنگ های قیمتی در این روستا بتازگی به ثبت ملی رسیده است.



وی با اشاره به وجود جاذبه هایی همچون آبگرم لوت، دشت عقیق و جنگ نخاب در مجاورت روستای خور اظهار داشت: بعضی از این جاذبه ها همچون جنگل نخاب در آستانه ثبت ملی است.

معاون گردشگری اداره كل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان جنوبی اظهار داشت: سالانه گردشگران زیادی از جاذبه های این روستا دیدن كرده و خور جزو مقاصد گردشگری در بسته تورهایی است كه از مسیر خوسف و طبس سفر می كنند.

پهنه های فراخ دشت و افق باز كویر، افسونی از عظمت آرامش و یگانگی را در خود دارد. احساس یكی شدن زمین و آسمان در دور دست بی انتهای دشت، لذتی وصف ناپذیر و جادویی را در مسافرت به كویر به انسان هدیه می دهد.

آنچه در خیلی از كشورهای جنگلی و باران خیز اروپایی اثری از آن نیست و شاید نكته مهم در استقبال توریستهای خارجی از كویرهای زیبای ایران همین است.

سفر به خور و محو شدن در درخشش سنگ هایی كه بر دشت عقیق چشم نوازی می كنند، می تواند خاطره ای به یاد ماندنی برای علاقه مندان به كویر باشد.

روستای هدف گردشگری خور با شهرستان خوسف ۵۰ كیلومتر و با مركز استان حدود ۸۰ كیلومتر فاصله دارد.



منبع:

1398/08/16
11:22:00
5.0 / 5
4656
تگهای خبر: آرامش , زیبایی , سفر , صنایع دستی
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۸ بعلاوه ۱
لباس دونی