درباره ی این معابد شنیده اید؟

درباره ی این معابد شنیده اید؟

لباس دونی: در این گزارش از قدیمی ترین معبد بودایی ژاپن می گوییم، به «معبد مار پَردار» سری می زنیم و در آخر بعد از نگاهی به «شائولین» و معبد هرمی مایاها به ویرانه ی نبطی ها در اردن می رسیم.


به گزارش لباس دونی به نقل از لایوساینس، مردم جهان باستان در سراسر کره زمین معابدی را برای پرستش بنا کردند. درحالی که تعدادی از این بناها با گذشت زمان ویران شده اند، برخی از آنها همچنان باقی مانده اند و شمار اندکی همچنان مورد استفاده قرار می گیرند.
قبل تر برخی از مشهورترین این معابد معرفی گردید که در ادامه با برخی دیگر از قابل توجه ترین نمونه های معبدهای باستانی نقاط مختلف جهان آشنا می شوید:

«معبد مار پَردار»


«معبد مار پَردار» که با نام «Quetzalcóatl» هم شناخته می شود در شهر باستانی «تئوتیئواکان» واقع در مکزیک قرار دارد. گمان می رود ساخت این بنای هرمی شکل که شش پله یا طبقه دارد، در قرن سوم میلادی تکمیل شده باشد. این بنا نقش برجسته های تصویرگر «کوئتزالکواتل»، ایزد آزتک ها به شکل مار بالدار و «تلالوک» ایزد توفان را شامل می شود. تعدادی معبد بزرگ و چند بنای مذهبی دیگر نیز در کنار این معبد تولید شده اند.

«معبد گانگوجی»


«معبد گانگوجی» که در شهر «نارا» و در شرق «اوساکا» واقع شده است، یک بنای ۱۳۰۰ ساله است که احتمالاً قدیمی ترین معبد بودایی ژاپن نیز شمرده می شود. «سوگا نو اوماکو» رییس خاندان «سوگا» دستور ساخت این معبد را در قرن هفتم میلادی صادر کرد. این معبد در طول زمان بارهای بازسازی و دست خوش تغییراتی شده است.

«زیگورات اور»


«زیگورات اور» برای «نانا» (Nanna)، ایزد ماه بین النهرین شاخته شد و در عراق امروزی واقع شده است. این بنا ۳۰ متر ارتفاع دارد و مردم برای اجرای مراسم تشریفاتی می توانستند به کمک مجموعه ای از پله ها به بخش بالایی بنا دسترسی داشته باشند. این بنا که بیش از چهار هزار سال قدمت دارد، زمانی ساخته شد که «اور» مرکز یک پادشاهی بزرگ در این منطقه بود. «زیگورات اور» نیز در طول تاریخ چندین بار بازسازی شده است.

«مهرابه لندن»


این بنا برای «مهر» یا «میترا»، ایزد نور در قرن سوم میلادی ساخته شد. قدمت این بنا به زمانی بازمی گردد که امپراتوری روم بر انگلستان امروزی حکومت می کرد. آیین «مهرپرستی» یا «میترائیسم» احتمالاً در سرزمین ایران شکل گرفته است، اما در امپراتوری روم خصوصاً در میان سربازان محبوبیت داشت. «مهرابه» ها در سراسر امپراتوری روم و گاهی اوقات در نزدیکی محل تجمع سربازان ساخته می شدند.

«معبد شائولین»


معبد شائولین که در «دنگ فنگ»، شهری در چین واقع شده است، معبد بودایی است که قدمت آن به ۱۵۰۰ سال می رسد و در گذر زمان بارها بازسازی شده است. این معبد در نزدیکی «کوه سونگ» تولید شده است که از عصر باستان برای بودایی ها به عنوان یک مکان مقدس شناخته می شد. امروزه معبد شائولین بیشتر برای راهبان آن شناخته می شود که از مهارت های خاصی برخوردار می باشند. این معبد منشأ هنرهای رزمی چینی (کونگ فو) است.

«معبد اول تیکال»


معبد اول تیکال که با نام «معبد پلنگ عظیم» هم شناخته می شود، هرم مایاها است که با ۹ طبقه یا پله در حوالی ۷۳۰ میلادی تولید شده است و در «گواتمالا» فعلی واقع شده است و ۴۴ متر ارتفاع دارد. پلکانی در این ساختمان مستقیما به بالای هرم و اتاقی منتهی می شود که تصاویری از فرمانروایی به نام «Jasaw Kaan K'awil» در آن وجود دارد.
اگرچه امروزه از این بنا به عنوان معبد یاد می شود، اما از این ساختمان برای خاکسپاری افراد سلطنتی نیز استفاده شد. باستان شناسان در سال ۱۹۵۹، اتاق دفن «K'awil» را به همراه تعدادی شیء تاریخی درون این هرم کشف کردند.
در این باره بیشتر بخوانید:
شهر تعجب آور «مایا» ها

«معبد آپولون»


«معبد آپولون» در «دلفی» کشور یونان واقع شده است و «پیتیا» در همین مکان پیشگویی می کرد. «آپولون» یکی از ایزدان یونان بود که پیشگویی یکی از خاصیت های وی به شمار می رفت. مردم از سراسر یونان و سایر نقاط جهان باستان به همراه پیشکش به این معبد می آمدند تا پیشگو از اتفاقات آینده برایشان بگوید. قدمت این معبد به بالای ۲۶۰۰ سال می رسد.

«بوروبودور»


مجموعه معبد بوروبودور که حدود ۱۲۰۰ سال پیش تولید شده است در جزیره «جاوه» کشور اندونزی واقع شده است. معبد اصلی «بوروبودور» تاحدی شبیه به هرم است. همچون عناصر تزئینی این معبد به ۷۱ سکو می توان اشاره نمود که روی هر کدام از آنها مجسمه ای از «بودا» قرار دارد. این معبد در قرن پانزدهم رها شد، اما در قرن نوزدهم میلادی کشف و در قرن بیستم میلادی مرمت شد.

«کالاساسایا»


«کالاساسایا» در شهر باستانی «تیاهواناکو» و در کشور «بولیوی» واقع شده است و قدمت آن به حدود دو هزار سال قبل می رسد. این معبد مستطیلی شکل دروازه بزرگی دارد که امروزه به عنوان «دروازه خورشید» شناخته می شود. تعدادی سنگ عظیم حکاکی شده نیز در این معبد قرار دارد که تعدادی از آنها ایزدهای باستانی را به تصویر می کشند. بگفته «یونسکو» این بنا علاوه بر اینکه کاربرد مذهبی داشت به عنوان رصدخانه نجومی نیز مورد استفاده قرار می گرفت.

«معبد عظیم»


این ویرانه که امروزه با نام «معبد عظیم» شناخته می شود، در شهر باستانی «پترا» واقع در جنوب اردن تولید شده است. نبطی ها این بنا را حدود ۲۰۰۰ سال پیش و در زمانی ساختند که «پترا» یک مرکز تجاری پررونق بود.




منبع:

1402/01/30
11:03:26
5.0 / 5
373
تگهای خبر: هنر
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۱ بعلاوه ۳
لباس دونی