گزارش لباس دونی از فیلم هایی كه درباره از خودگذشتگی پزشكان ساخته شده است؛

ادای دین سینماگران به جامعه پزشكی

ادای دین سینماگران به جامعه پزشكی

لباس دونی: در سال های جنگ و دفاع مقدس علاوه بر رزمندگان همیشه زنان و مردانی در پشت جبهه خدمت كردند كه نامشان شاید گم نام باقی مانده باشد، اما از جان گذشتگی آنها هیچ گاه از یادها نخواهد رفت.



در این سال ها زنان و مردانی جان خودرا کف دستشان گرفتند تا جوانان این مرز و بوم سلامت به جبهه های حق مقابل باطل برگردند. پزشکان و پرستاران همیشه در نخستین صف خدمت بوده اند و جوانمردی و رشادت های بسیاری در این حوزه به خرج داده اند، چه آن زمان که جنگ و دفاع از میهن بود و چه حالا که درگیر جنگ با ویروس کرونا میهمان ناخوانده جهانی هستیم، همیشه این مدافعان سلامت هستند که مشغول خدمت رسانی هستند و بی منت این کار را انجام می دهند.

طی این سال ها سینماگران نیز از این رشادت ها غافل نبودند و دست به خلق آثاری با محوریت از گذشتگی ها زدند که به روی پرده نقره ای رفت و تا همیشه تصویر پزشکان و پرستارانی که در بیمارستان ها زیر آتش و خمپاره پر تلاش و خستگی ناپذیر ایثار کردند را به ثبت رساند.

۱. اولین تجربه در این حوزه را شاید بتوان فیلم هویت ساخته ابراهیم حاتمی کیا در سال ۱۳۶۵ دانست هرچند از خودگذشتگی کادر درمانی محوریت فیلم نبود اما قسمتی از ایثارگری آنها در این فیلم به نمایش درآمد. ناصر پویان فر به همراه گروهی از دوستانش با موتور سیکلت به شمال کشور می روند، بر اثر سهل انگاری با پسر بچه ای برخورد می کند. درد و عذاب وجدان سبب می شود که او از جمع دوستانش جدا شود و به تهران باز گردد. در راه با یک تریلی تصادف می کند و به شدت لطمه می بیند. آمبولانسی که او را به بیمارستان منتقل می کند به علت نقص فنی در راه می ماند و ناصر با آمبولانس مجروحان جنگی به بیمارستان منتقل می شود. او که هویت خودرا به خاطر نمی آورد واکنش های مختلفی از خود نشان داده است. پرستاران، دکتر و بیماران با او رفتاری عادی دارند و به او کمک می کنند تا هویت خودرا بازیابد. جلیل فرجاد، رضا اسدی، علی غلامی، ابوالقاسم مبارکی، احمد ناطقی و محسن عظیمی نیا بازیگران این فیلم سینمایی هستند.

۲. اما یک اسل بعد پرستار شب ساخته محمدعلی نجفی در سال ۶۶ ۱۳ ایجاد می شود. در این فیلم زندگی ماری (مهناز افضلی) محور اصلی داستان است. در ابتدا پرستاران سوژه داستان نیستند، اما حضور یک پرستار مسیر داستان را مشخص می کند. وظیفه پرستاری از رزمنده ای زخمی به یک زن جوان مسیحی به نام ماری سپرده می شود. پرستار احساس می کند که چهره مجروح برایش آشنا است. در طول مدتی که وظیفه پرستاری از مجروح را برعهده دارد، درصدد است تا به راز این آشنایی پی ببرد. ماری با خواندن نامه برای رزمنده، نزدیکی بیشتری به او احساس می کند. جوان رزمنده فوت می کند و پس از فوت او، ماری متوجه می شود که جوان حامل پیغام یکی از آشنایان او بوده که در جبهه شهید شده است. مهناز افضلی، علی بی غم، قاسم سیف، شهلا ریاحی، مینا صارمی در این فیلم به ایفای نقش پرداخته اند.

۳. عشق و مرگ ساخته محمدرضا اعلامی در سال ۱۳۶۹ ساخته شد و تهمینه میلانی به همراه محمدرضا اعلامی کار نگارش آنرا برعهده داشتند. دکتر متینی در سال های قبل از انقلاب، ابتدا جزو دانشجویان مبارز بوده اما با طرح و توطئه پدرزنش کهٔ از سران ساواک بوده، به همرزمانش خیانت کرده و از این رهگذر به زندگی مرفهی دست یافته است. بعد از انقلاب، همسرش به همراه خانواده خود به خارج از کشور رفته و متینی برای جبران گذشته، تمامی دارایی اش را در اختیار بیمارستان گذاشته و خود نیز تمام وقت در بیمارستانی دیگر به خدمت مشغول می باشد. یکی از دانشجویان او که در ضمن پرستار نیز هست، شیفته شخصیت ایثارگرانه اش می شود و این در شرایطی است که نامزد پرستار، افشین، این رابطه را خیانت می پندارد. بعد از برخوردهای گوناگون بین افشین و متینی، یکی از روزها بیمارستان توسط عراقی ها بمباران می شود و افسانه بشدت زخمی می شود. دکتر متینی تلاش می کند او را نجات دهد، اما موفق نمی گردد. افشین که متوجه رابطه انسانی او با افسانه شده، به اشتباه خود پی می برد، این در شرایطی است که افسانه به شکل معجزه آسایی باردیگر زنده می شود. جمشید هاشم پور، چنگیز وثوقی، ثریا گل محمدی، عباس جهانبخش، فهیمه راستکار، امیرحسین خان شهری، ماهایا پطروسیان، مریم هوشیدری، غلامرضا طباطبایی همچون بازیگرانی هستند که در این فیلم به ایفای نقش پرداخته اند.

۴. انفجار در اتاق عمل به کارگردانی رحیم رحیمی پور در سال ۱۳۷۰ تولید شد. قرارگاهی در جنوب، مورد حمله هوایی دشمن قرار می گیرد، همچون مجروحان عبدالعلی صفری (یک بسیجی داوطلب از بهشهر) است. وقتی که مقرر است مورد عمل جراحی قرار گیرد، متوجه بزرگی بیش از اندازه ترکش درون پای صفری و نهایتاً کشف این امر که ترکش یاد شده یک بمب خوشه ای است، می شوند. ادامه داستان ماجرای التهاب، تردید، ترس، هیجان و شهامت گروهی است که بایستی همزمان عمل جراحی بمب خوشهای را نیز خنثی کنند… فرامرز قریبیان در این فیلم نقش یک پزشک متعهد را که البته در روند کاری خود با تردیدها و چالش هایی مواجه می شودبه خوبی ایفا کرده است. در کنار او عنایت بخشی، هوشنگ توکلی، رضا قربانی و نیما بانکی به هنرنمایی پرداخته اند.

۵. سال ۱۳۷۳ احمدرضا درویش به سراغ ساخت کیمیا رفت. در ایام ابتدایی جنگ و در یکی از شهرهای خوزستان که درآستانه سقوط است رضا همسر باردارش را که به عمل جراحی نیاز دارد به بیمارستان می رساند، اما خود به اسارت قوای دشمن در می آید. همسر رضا حین عمل جراحی می میرد و پزشک جراح او به نام شکوه( بیتا فرهی) فرزند رضا را نجات می دهد. بعد از ۹ سال، رضا از اسارت آزاد شده و پی می برد که همه اعضای خانواده اش را از دست داده است. حال وی در جستجوی تنها بازمانده خانواده یعنی دخترش است. کیمیا، فرزند رضا غافل از گذشته خود درمشهد با "شکوه" و برادرش (رضا کیانیان) زندگی می کند. مشکل اینجاست که شکوه بطور کامل به کیمیا وابسته است... بیتا فرهی در این فیلم نقش پرستار فداکاری را ایفا می کند که بعد از به خطر انداختن جانش برای نجات یک نوزاد و پرورش وی در دامان خود حالا باید دست به فداکاری مهم تری بزند و از او دل بکند. خسرو شکیبایی، بیتا فرهی، رضا کیانیان و زهرا اویسی بازیگران این فیلم هستند.

۶. سال ۱۳۷۴ رسول ملاقلی پور فیلم نجات یافتگان را کارگردانی کرد، فیلمی که این دفعه به شکل مستقیم به پزشکان و پرستاران می پردازد. بیماران یک بیمارستان صحرایی در جبهه بعد از بمباران عراقی ها به همراه مددکاران و پزشکان با چند آمبولانس به سمت مریوان حرکت می کنند، اما در راه راننده یک آمبولانس به همراه تنی چند از مجروحان شهید می شوند و تنها یک مددکار به نام مریم( عاطفه رضوی) و یک مجروح جنگی به نام رضا زنده می مانند. مریم رضا را که قطع نخاع شده به برانکارد می بندد و به راه می افتد. در راه یک سرباز عراقی به دست رضا کشته می شود و پدر سرباز کشته شده که ابتدا مقصد رساندن آب به مریم و رضا را داشته به آنها حمله می کند؛ ولی بعد از مدتی، عبدالرحمن، پدر سرباز عراقی به کمک مریم می آید تا به وی در حمل برانکارد کمک نماید. در ادامه مسیر، آنها به میدان مین می رسند و رضا و عبدالرحمن مشغول خنثی کردن مین ها می شوند ولی عبدالرحمن با انفجار یک مین کشته می شود و مریم با وجود حال وخیم رضا با تلاش بسیار راه خودرا از میان مین ها جستجو می کند. عاطفه رضوی، علی یعقوب زاده، جمشید اسماعیل خانی، پیمان سنندجی زاده، بهروز رضوی بازیگران این فیلم سینمایی هستند.

۷. اما دو سال بعد از کیمیا یعنی سال ۱۳۷۵ درویش فیلم سرزمین خورشید را ساخت که بازهم خسرو شکیبایی بازیگر نقش اصلی آن این دفعه در قامت یک پزشک به نام کسری بود. با شروع جنگ، بیمارستانی در خرمشهر به محاصره دشمن درمی آید و از هوا و زمین مورد هجوم قرار می گیرد. محمد جهان آرا، فرمانده جوان سپاه خرمشهر، پیشنهاد می دهد مجروحان و پزشکان با یک آمبولانس و لندرور، به دنبال جیپ به غنیمنت گرفته شده که در آن رزمندگان راه را باز می کنند، از بیمارستان بیرون بروند. در شهر، نیروهای عراقی که در حال تسخیر شهر هستند، مقابل آنها ظاهر می شوند و رزمندگان برای نجات دادن سرنشینان آمبولانس و اندرور، با عراقی ها درگیر می شوند و به شهادت می رسند و سرنشینان لندرور نیز به اسارت گرفته می شوند و به شهادت می رسند و سرنشینان لندرور نیز به اسارت گرفته می شوند. سرنشینان آمبولانس که نجات یافته اند، در اطراف شهر سرگردان می شوند و راه را گم می کنند. در بین آنها، راننده آمبولانس، دکتر کسرا، یک ناخدا، یک زن که شوهرش رئیس گمرک خرمشهر بوده و شهید شده، مردی که مدام به فکر تسلیم شدن و نجات پول هایش است و یک امدادگر به نام هانیه که دو نوزاد را با خود آورده، حضور دارند. افسر عراقی که در اطراف بیمارستان به اسارت درآمده هم با آنهاست و.... گلچهره سجادیه، سعید پورصمیمی، محمود پاک نیت، محسن زهتاب، فخرالدین صدیق شریف و اصغر نقی زاده دیگر بازیگران این فیلم بودند.

۸. حالا پرداختن به رشادت و ایثارگری کادر درمان در سینمای ایران از جایگاه والایی برخوردار می باشد و این دفعه کمال تبریزی درسال ۱۳۷۷ شیدا را کارگردانی می کند. فیلمی اثرگذار که هنوز در اذهان مخاطبان ردپایش باقی مانده است. فرهاد هرندی(پارسا پیروزفر) تنها پسر یک خانواده مرفه است که به صورت داوطلبانه در سال های پایانی جنگ تحمیلی به جبهه می رود. او که از ناحیه دست، چشم و سینه مجروح شده در یک بیمارستان ویژه مجروحان جنگی بستری شده است. پرستاری به نام شیدا فاطمی (لیلا حاتمی) به سفارش مجروح دیگری (محمدرضا شریفی نیا) برای تسکین درد شدید فرهاد، برایش قرآن می خواند. قرائت شیدا ساده و بدون رعایت اصول ترتیل است با این وجود درد فرهاد را تسکین می دهد. فرهاد که چشم هایش به علت جراحت بسته اند، به مرور به شیدا دل می بازد و برای باز شدن پانسمان چشم هایش و دیدن او لحظه شماری می کند و... لیلا حاتمی، پارسا پیروزفر، بهزاد فراهانی، نادیا دلدار گلچین، محمدرضا شریفی نیا، کمندامیرسلیمانی، زهرا سعیدی، جمشید اسماعیل خانی، گوهرخیراندیش، آرش تاج، اکرم محمدی بازیگران این فیلم سینمایی هستند.

۹. پرویز شیخ طادی در سال ۱۳۹۰ فیلم روزهای زندگی را کارگردانی کرد. داستان این فیلم در سال ۱۳۶۷ می گذرد. در زمانی که لیلا و امیرعلی، زن و شوهری که زندگی خودرا وقف بیمارستان صحرایی در جبهه جنوب کرده اند. امیرعلی و همسرش به علت سال ها کار در آنجا به حال و هوای جبهه وابستگی شدیدی پیدا کرده اند، اما اعلام خبر آتش بس و بعد حمله نیروهای عراقی به بیمارستان، این زوج را در آزمایشی دشوار قرار می دهد. حمید فرخ نژاد، هنگامه قاضیانی، کوروش سلیمانی، آرینه سوکیاسیان، کریم اکبری مبارکه، حسن سالار در این فیلم به ایفای نقش پرداخته اند.

۱۰. تنگه ابوقریب توسط بهرام توکلی در سال ۱۳۹۶ ساخته شد. این فیلم که برمبنای واقعیت است، روایتی است از دفاع گردان عمار یاسر لشکر ۲۷ محمد رسول الله در مقابل لشکرکشی رژیم بعث برای عبور از تنگه راهبردی ابوقریب دهلران و حمله به فَکّه و شرهانی. در ایام پایانی جنگ. عراقی ها باید از سد یک پایگاه که شکل تنگه است عبور کنند که با مقاومت شدید نیروهای ایرانی روبه رو می شوند. اما در این فیلم پزشکی دیده می شود که تا پای جان از خودگذشتگی و رشادت از خود نشان داده است. جواد عزتی در نقش دانشجوی رشته پزشکی، بخش های زیادی از سختی هایی که یک پزشک در دوران جنگ تجربه می کند را نشان داده است و از همه مهم تر تاثیر پزشک در پیشروی داستان تنگه ابوقریب به شکل جدی پیش برنده قصه است. جواد عزتی، حمیدرضا آذرنگ، امیرجدیدی، علی سلیمانی، مهدی پاکدل، مهدی قربانی در این فیلم به هنرنمایی پرداخته اند.

۱۱. شاید بتوان فیلم درخت گردو ساخته محمدحسین مهدویان در سال ۱۳۹۸ را آخرین فیلم سینمایی دانست که به رشادت و از خود گذشتگی این قشر از جامعه پرداخته، دانست. داستان فیلم با الهام از ماجرایی واقعی، در خلال بمباران شیمیایی سردشت شکل گرفته و روایتی است از زندگی یک پزشک که به همراه همسرش در شرایط بحرانی با فداکاری و از خود گذشتگی به کمک و امدادرسانی مجروحان شیمیایی می پردازند. پیمان معادی، مینا ساداتی، مینو شریفی، مهران مدیری بازیگران این فیلم هستند.



منبع:

1399/05/13
12:08:51
5.0 / 5
2051
تگهای خبر: هنر
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۷ بعلاوه ۲
لباس دونی