توقف عجیب رشد تعداد مبتلایان به كرونا در مازندران

توقف عجیب رشد تعداد مبتلایان به كرونا در مازندران

لباس دونی: توقف ناگهانی و چشم گیر روند افزایشی تعداد مبتلایان به كرونا در مازندران طی دو روز اخیر ابهاماتی را برای مردم و اصحاب رسانه به وجود آورده است.


در حالی كه تعداد مبتلایان به كرونا در مازندران به استناد آمارهای دانشگاه علوم پزشكی این استان روندی رو به افزایش و تصاعدی را نشان می داد، از روز گذشته این روند به شكل قابل توجهی متوقف شده است. تا جایی كه برای برخی كاربران فضای مجازی شبهه پنهان كردن آمار یا بیان نكردن واقعیت را به وجود آورده است.
یكم اسفند كه ۲ فرد مشكوك به كرونا در بابل تحت مراقبت قرار گرفتند، هنوز وضعیت شیوع این بیماری در كشور و استان چندان بغرنج نبود. آمار مبتلایان قطعی و شناسایی شده بسیار پایین بود و احیانا كمتر كسی فكرش را می كرد كه مقرر است تا دو هفته دیگر، كشور وارد شرایطی بحرانی و اضطراری شود. اما از سوم اسفند كه نتیجه آزمایش ۲ فرد مشكوك و تحت مراقبت قرار گرفته در بیمارستان آیت الله روحانی بابل مثبت اعلام شد، نگرانی ها در مازندران افزایش پیدا كرد. یك روز بعد، مرگ شهروند مازندرانی ساكن تهران در تنكابن نیز بر اثر كرونا تشخیص داده شد تا این استان بطور رسمی وارد شرایط ویژه شود.
در مسیر صعود
پنجم اسفند دانشگاه علوم پزشكی مازندران اعلام نمود چهار بیمارستان زیرمجموعه این نهاد به پذیرش بیماران مبتلا به كرونا اختصاص داده شد. بیمارستان امام خمینی (ره) آمل هم بعد از آن به جمع مراكز درمانی ریفرال مازندران افزوده شد تا به بیماران مشكوك خدمات لازم را ارائه نماید. در بابل هم دو بیمارستان میناگر و آیت الله روحانی موظف به پذیرش بیماران كرونایی شدند كه بعدها به سبب افزایش چشم گیر مراجعات و بستری ها، بیمارستان شهید یحیی نژاد این شهر نیز به پذیرش بیماران مبتلا به كرونا اختصاص یافت. به مرور سایر مراكز درمانی هم درگیر كرونا شدند و حساسیت ها روی این بیماری به شدت افزایش یافت.
طبق آن چه كه شكل و پروسه شیوع ویروس كرونا از آغاز فعالیت اش در دنیا نشان داده، شیب شیوع این بیماری چند روز بعد از مشاهده نخستین افراد مبتلا شده، روندی صعودی با شیب بسیار زیاد به خود می گیرد و بعد از گذراندن یك دوره فعالیت و شیوع، در صورت رعایت همه نكات ایمنی و بهداشتی، به مرور در راه نزول قرار گرفته و از تعداد مبتلایان كم می شود.
نگاهی به آمارهای انتشار یافته از طرف دانشگاه علوم پزشكی مازندران در دو هفته اخیر نشان میدهد كه این ویروس در مازندران نیز چنین رفتاری داشت. یعنی از ۲ نفر مبتلا شروع شد و بعد از یك هفته تعداد مبتلایان به شكل محسوس و مشهودی بالا رفت. اما شیب نزولی نزدیك به صد در صدی روند مبتلاشدن به این ویروس در مازندران طی دو روز اخیر، بر خلاف پروسه و رفتاری است كه از این ویروس دیده شده است.
روزشمار كرونا در مازندران
به استناد خبرها و آمارهای انتشار یافته توسط دانشگاه علوم پزشكی مازندران، روز شنبه سوم اسفند، تعداد قطعی مبتلایان به كرونا در مازندران ۲ نفر بود. این تعداد سه روز بعد با یك نفر افزایش به ۳ نفر رسید و در روز ۷ اسفند هم روی عدد ۴ نفر متوقف گردید. اما این روند صعودی یك نفر طی هر روز، قرار نبود ادامه داشته باشد. از ۸ اسفند تعداد افرادی كه هر روز شناسایی می شدند روز به روز بیشتر شد.
پنجشنبه ۸ اسفند تعداد مبتلایان ۱۱ نفر اعلام گردید كه با ۵۷ درصد رشد، نسبت به روز قبل ۷ نفر افزایش را نشان می داد. تعداد مبتلایان در روز جمعه ۹ اسفند، با رشد ۵۴ درصدی و اضافه شدن ۶ نفر دیگر به ۱۷ مبتلای قطعی در مازندران رسید.
شنبه ۱۰ اسفند ۸ نفر دیگر شناسایی شدند تا تعداد مبتلایان در این استان ۲۵ نفر اعلام گردد. فردای این روز، یعنی یكشنبه ۱۱ اسفند تعداد مبتلایان دقیقا ۱۰۰ درصد افزایش یافت و ۵۰ نفر اعلام گردید.
دوشنبه ۱۲ اسفند، رئیس دانشگاه علوم پزشكی مازندران اعلام نمود كه تعداد مبتلایان قطعی در این استان با ۱۰ نفر افزایش و رشد ۲۰ درصدی نسبت به ۲۴ ساعت قبل به ۶۰ نفر رسیده است. این افزایش ۲۰ درصدی برای روز بعد هم تكرار شد و با اضافه شدن ۱۲ مبتلای دیگر به آن ۶۰ نفر، تعداد مبتلایان در مازندران به ۷۲ نفر رسید.
چهارشنبه ۱۴ اسفند هم تعداد مبتلایان به كرونا ۱۱ نفر بیشتر شد و با رشدی ۱۵ درصدی روی عدد ۸۱ ایستاد.
اما پنجشنبه ۱۵ اسفند آغاز شیب تند افزایش تعداد مبتلایان به كرونا در آمارهای اعلام شده برای مازندران بود. تعداد مبتلایان در این روز با رشد ۴۹ درصدی از ۸۱ نفر به ۱۲۱ نفر رسید. این روزها دقیقا همان روزهایی بود كه مسئولان استان اعلام نموده بودند شیب صعودی مبتلاشدن به كرونا در مازندران شروع خواهد شد. این پیش بینی روز جمعه ۱۶ اسفند بیشتر به چشم آمد؛ تعداد مبتلایان استان با رشد ۱۴۸ درصدی و افزایش ۱۸۰ نفر دیگر، در این روز به ۳۰۱ نفر رسید تا سنسورهای جامعه نسبت به این ویروس در مازندران حساس تر شود.
رشد ۱۰۰درصدی
این روند افزایش شنبه نیز در آمارهای رسمی خودرا نشان داد. رئیس دانشگاه علوم پزشكی مازندران شنبه ۱۷ اسفند اعلام نمود كه تعداد مبتلایان در این استان طی ۲۴ ساعت از ۳۰۱ نفر در روز جمعه به ۶۰۶ نفر رسید و رشدی ۱۰۱ درصدی را ثبت نمود. در این روز مازندران از گیلان بحران زده در موضوع كرونا هم سبقت گرفت و بعد از تهران و قم، سومین استان از نظر تعداد مبتلایان شد. انتشار این آمار توجه خیلی از رسانه ها را به وضعیت مازندران جلب كرد. از طرف دیگر بحث ممنوعیت ورود مسافران به استان و هجوم و اصرار مسافران و پایتخت نشینان برای ورود به مازندران این توجه ها را بیشتر كرد. تا جایی كه بعدازظهر روز شنبه «كیانوش جهانپور» سخنگوی وزارت بهداشت در مصاحبه ای اعلام نمود كه مازندران شرایط خوبی ندارد و مسافران به این استان سفر نكنند.
رسیدن آمار مبتلایان قطعی و شناسایی شده در مازندران به ۶۰۶ نفر در روز شنبه سبب شد كه حساسیت ها روی این استان بیشتر شود و در روندی قابل پیش بینی، این انتظار وجود داشته باشد كه در روز یكشنبه تعداد مبتلایان باز هم افزایشی چشم گیر داشته باشد. صرف نظر از پیش بینی ها مشاهدات هم این طور نشان می داد كه آمارها رو به افزایش است. مسئولان استان از كمبود نیروی درمانی برای ارائه خدمات به بازگشت كنندگان خبر دادند و دانشگاه علوم پزشكی هم فراخوان جذب نیروی داوطلب را منتشر نمود.
از طرف دیگر خبرها و مشاهدات حكایت از تكمیل تخت های بیمارستانی در مازندران به خاطر بستری بودن افراد مشكوك به كرونا و مبتلا به این ویروس داشت. زمزمه های آماده سازی بیمارستان صحرایی در بعضی نقاط مازندران هم عنوان شد. همه این موارد نشان می داد كه آمارها باید در روز یكشنبه همچنان روند رو به رشد و تصاعدی داشته باشند.
سقوط آزاد كرونا روی نمودار
اما ۱۸ اسفند روند اعلام آمار مبتلایان به كرونا گرفتار برخی حاشیه ها شد. رئیس دانشگاه علوم پزشكی مازندران حدود ساعت ۱۴ روز یكشنبه ۱۸ اسفند اعلام نمود كه تعداد مبتلایان به كرونا در مازندران با رشدی حدودا ۳۰ درصدی به حدود ۸۰۰ نفر رسیده است. آماری كه هر چند روند رو به رشد مبتلاشدن را حدود ۷۰ درصد كمتر نشان می داد، اما قابل پذیرش بود.
كمتر از یك ساعت بعد وزارت بهداشت مجموع تعداد مبتلایان به كرونا در مازندران را ۶۲۰ نفر اعلام نمود. یعنی طی ۲۴ ساعت ۱۴ نفر در این استان شناسایی شدند. این تناقض آماری پرسش ها و ابهاماتی را برای برخی كاربران فضای مجازی و مخاطبان ایجاد كرد.
در صورتیكه همچنان تناقض بین آمار دانشگاه علوم پزشكی مازندران و وزارت بهداشت در مورد مجموع تعداد مبتلایان به كرونا در این استان تا ظهر روز یكشنبه برطرف نشده بود، رئیس دانشگاه علوم پزشكی مازندران در خبر دیگری اعلام نمود كه آمار حدود ۸۰۰ نفری مبتلایان، بدون احتساب و تجمیع افراد شناسایی شده زیر نظر دانشگاه علوم پزشكی بابل اعلام شده بود و آمار قطعی مازندران تا روز یكشنبه هزار و ۲۲۶ نفر است. رقمی كه رشدی ۱۰۲ درصدی و افزایشی ۶۲۰ نفری را نشان می داد و در ادامه مسیر رو به رشد و تصاعدی آمار مبتلایان مازندران قرار داشت.
یك ابهام و چند احتمال
اما كمتر از دو ساعت بعد دانشگاه علوم پزشكی مازندران اعلام نمود كه این آمار هم درست نیست و آنرا تایید نمی نماید. آمار تایید شده نهایی توسط دانشگاه علوم پزشكی مازندران همان ۶۲۰ نفری بود كه وزارت بهداشت اعلام نمود. با این حساب تعداد مبتلایان به كرونا در مازندران روز یكشنبه با ۱۴ نفر افزایش و ۲ درصد رشد نسبت به روز قبل به ۶۲۰ نفر رسید. یعنی شیب صعودی تعداد مبتلایان از بالای ۱۰۰ درصد طی ۲۴ ساعت به ۲ درصد رسید.
شاید این احتمال وجود داشت كه نتیجه برخی آزمایش ها هنوز اعلام نشده بود و بنا بر این آمارها حدودا متوقف ماند. بدین سبب باید روز دوشنبه آمار مبتلایان افزایش قابل توجهی را نشان می داد. اما امروز نیز این اتفاق نیفتاد و تعداد مبتلایان تازه شناسایی شده حتی كمتر هم شد.
بنا به آمار رسمی وزارت بهداشت، طی ۲۴ ساعت گذشته ۱۳ مبتلای دیگر به مجموع مبتلایان مازندران اضافه شده كه مجموع مبتلایان شناسایی شده این استان را با ۲ درصد رشد به ۶۳۳ نفر رساند. یعنی در ۴۸ ساعت اخیر مازندران به استناد آمارهای رسمی اعلام شده، نه تنها به ثبات از نظر افراد تازه اضافه شده به كرونایی ها طی هر روز رسید، بلكه نسبت به دو سه روز اخیر در تعداد مبتلایان ۹۸ درصد كاهش داشت. اتفاقی عجیب كه اگر درست باشد یك خبر خوب برای مازندران است. با این حساب اگر این توقف مبتلاشدن در مازندران درست باشد، باید منتظر بود كه یك هفته دیگر مازندران در میزان شیوع و تعداد مبتلاشدن به صفر برسد.
اما این توقف آماری در حالی رخ داد كه تقریباً خیلی از اقدامات سفارش شده مسئولان برای كنترل این ویروس در مازندران مورد توجه جامعه قرار نگرفت. مسافران كماكان وارد مازندران می شوند، خیلی از مردم هنوز در شهرها به فعالیت خود ادامه می دهند و با وجود اعلام مصوبه تعطیلی صنوف در ایام شنبه و یكشنبه، حدودا همه صنوف در سراسر مازندران مشغول فعالیت بودند. ضمن این كه مراكز درمانی همچنان با مراجعات پرتعداد روزانه مواجهند و وضعیت شان تغییر نكرده است. در چنین شرایطی مازندران چگونه توانست تعداد مبتلایان را كنترل كند؟
نكته دیگر این كه هنوز ابهام آمار حدود ۸۰۰ نفری اولیه كه روز یكشنبه توسط رئیس دانشگاه علوم پزشكی مازندران اعلام شده بود برطرف نشد.
ضرورت شفاف سازی
عده ای از شهروندان می گویند احیانا به سبب بالا رفتن تعداد مبتلایان در سراسر كشور، آزمایشگاه های مرجع توان پاسخگویی مانند هفته گذشته را ندارند و ممكنست در ایام آتی باز هم تعداد مبتلایان به همان میزان و با همان روند افزایش یابد. برخی هم اعتقاد دارند كه باتوجه به افزایش ناگهانی آمار مبتلایان در مازندران، تصمیم گرفته شده كه این روند رو به رشد بطور دقیق بیان نشود. این ابهام آماری حتی در نگاه بعضی مسئولان نیز مورد انتقاد قرار گرفته است.
نماینده مردم نوشهر، چالوس و كلاردشت به خبرنگار ایرنا اظهار داشت: در این موارد واقع نمایی بهترین كار امكان دارد. یعنی نه در بیان آمارها بزرگنمایی صورت گیرد كه مورد سوءاستفاده دشمنان نظام قرار گیرد و نه طوری آمار اعلام گردد كه مردم احساس كنند وضعیت خاص نیست.
«قاسم احمدی لاشكی» اظهار نمود: وقتی آمارها را محدود نماییم، در جذب امكانات ممكنست با چالش مواجه شویم. معتقدم كه رشد آمار مبتلایان در مازندران بسیار بالاست و در بیان آمارهای این مساله باید تصمیم منطقی اتخاذ شود. مشاهدات من در این عرصه انتخابیه نشان میدهد كه شرایط مساعدی نیست و هم اكنون آمار مبتلایان را به همان عدد هزار و ۲۲۶ نفر نزدیك تر می دانم.
وی اضافه كرد: در این عرصه انتخابیه متأسفانه هر روز دست كم یك مرگ ناشی از كرونا را شاهد می باشیم. نباید در بیان آمارها برای مردم ابهامی وجود داشته باشد. چونكه ممكنست به سلامت اجتماعی جامعه لطمه وارد كند.
مازندران در شرایط كنونی وضعیت مساعدی ندارد. این مساله را خود مسئولان نیز اعلام می كنند. «سید یونس حسینی عالمی» دادستان عمومی و انقلاب مركز مازندران امروز از مسئولان كشور خواست كه جلوی ورود مسافران به این استان را بگیرند و به بالا بودن آمار مبتلایان و محدود بودن امكانات درمانی در این استان اشاره نمود. در چنین شرایطی این كه رشد تعداد مبتلایان در مازندران چگونه از روند رو به رشد بیش از ۱۰۰ درصدی به حدود ۲ درصد نزدیك شده، ابهامی پررنگ در اطلاع رسانی آماری كرونا برای مازندرانی هاست و از نگاه خیلی از افراد و حتی كارشناسان می تواند به عادی جلوه دادن وضعیت در نگاه مخاطبان كمك نماید كه می تواند نتایج جبران ناپذیری داشته باشد.



منبع:

1398/12/19
23:00:53
5.0 / 5
3358
تگهای خبر: خدمات , سفر
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۸ بعلاوه ۵
لباس دونی